UPDATE: Verkeer op snelwegen staat volledig vast door boerenprotest, problemen op A28, A1 en A50

ARCHIEFFOTO

OVERIJSSEL – Vrijdagmiddag zijn op verschillende plaatsen boeren de snelweg op gegaan met hun tractoren om te protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. De vertraging loopt op sommige (snel)wegen op tot meer dan een uur.

Op de A50 staat het verkeer zowel richting Zwolle als richting Apeldoorn stil bij Vaassen. Op de A1 is de vertraging in beide richtingen meer dan een uur bij Barneveld door een blokkade van vrachtwagens en op de A28 een blokkade bij Nunspeet, richting Amersfoort is de vertraging ruim een half uur. Ook bij Staphorst zouden boeren met trekkers de snelweg zijn opgereden. Op de A1 tussen Deventer en Almelo, is eveneens vertraging aan beide kanten door protesterende boeren. Op de A1 ter hoogte van Bathmen hebben boeren de berm in brand gestoken.

Ook op provinciale wegen zoals de N36 bij Hardenberg en de N50 bij Kampen zijn acties.

Vakantiedrukte

Sinds het einde van de ochtend is het sowieso al druk op de snelwegen door vertrekkende vakantiegangers. De verwachting is dat de komende uren lange files op een aantal wegen zal ontstaan door de combinatie van vakantieverkeer en boerenacties.

De boerenactiegroep Agractie riep eerder al op Nederland vandaag ‘een kwartier plat te leggen’. De organisatie vroeg Nederlanders om 15.00 uur het werk voor 15 minuten neer te leggen en zo ‘solidariteit met de boeren’ te tonen.

UPDATE 16.45 uur: Inmiddels zijn op veel plaatsen de blokkerende voertuigen weer van de weg verdwenen, meldt Rijkswaterstaat. De files die door de acties zijn ontstaan lijken langzaam minder te worden.