Tiener en 50-jarige man aangehouden voor Jumbo-bedreigingen

De politie heeft vrijdagavond in Groningen een 50-jarige man die in Groningen verblijft en een 15-jarige jongen uit Groningen aangehouden in het onderzoek naar de afpersing van Jumbo. Het Jumbo-onderzoek was gericht op drie incidenten met explosieven of explosieve stoffen en een bommelding bij Jumbo-locaties in Groningen en Zwolle. Daarnaast dreigde de dader in meerdere berichten aan de politie en Jumbo met nieuwe explosieven en eiste hij bitcoins.

Na intensief onderzoek heeft de politie vrijdag twee verdachten kunnen aanhouden. Beide verdachten zijn dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De rechter-commissaris heeft de 50-jarige voor 14 dagen in bewaring gesteld. De 15-jarige is niet in bewaring gesteld, maar blijft nog wel vastzitten.

Incidenten, dreigingen en contact dader

Het eerste incident vond plaats in de nacht van 8 op 9 mei bij de Jumbo aan de Wilhelminakade in Groningen. Daar werd een explosief aangetroffen, maar die kwam niet tot ontploffing. Drie weken later werd een knal gehoord bij de Jumbo aan het Overwinningsplein in Groningen. Daar raakte een raam beschadigd door een explosief. Nog een week later werd een bommelding gedaan bij de Jumbo aan de Boumaboulevard in Groningen. De supermarkt werd ontruimd.

De dader verstuurde meerdere keren berichten naar de politie of naar Jumbo. Zo stuurde hij ook een felicitatiekaart met hierin een explosieve stof naar een Jumbo-filiaal in Zwolle. Op 13 augustus werden grote delen van het onderzoeksdossier gepubliceerd. Het publiek werd gevraagd mee te rechercheren en deed dat met in totaal 641 reacties volop. Op dat moment dateerde het laatste contact met de dader van 29 juli. Vrijdagmiddag 9 oktober deed de dader een nieuwe poging tot afpersing.

Politieonderzoek

Het rechercheteam kwam de 50-jarige verdachte op het spoor door onderzoek naar de kookwekkers. Bij twee van de incidenten werden kookwekkers gebruikt. Een van de onderzoekshandelingen was nader onderzoek naar de herkomst van de kookwekkers. In totaal werden 170 mensen door de recherche bezocht die een kookwekker hadden gekocht bij Blokker-locaties in Groningen. Dit leverde informatie op die wees in de richting van de verdachte. De verdachte kwam tijdens het vervolgonderzoek op verschillende manieren verder in beeld bij het team. Nadat het publiek via het onderzoeksdossier werd gevraagd mee te rechercheren in het onderzoek, wees nog meer informatie in de richting van de verdachte. De combinatie van alle aanwijzingen was voldoende om hem vrijdagavond aan te houden. De 15-jarige bevond zich op dat moment in het bijzijn van de 50-jarige.

Verdenking

De 50-jarige verdachte is een man, zonder vaste woonplaats, maar verblijft in Groningen. De andere verdachte is een 15-jarige jongen uit Groningen. De 50-jarige was een van de vele interessante personen die in het onderzoek naar voren kwam. Nader onderzoek moet uitwijzen wat de betrokkenheid van beide verdachten exact is en of er nog meer personen bij betrokken zijn. De 50-jarige verdachte is aangehouden op verdenking van poging afpersing en het tot ontploffing brengen van een explosief, en een poging daartoe. De 15-jarige wordt verdacht van poging afpersing in vereniging.

Zoekingen

Na de aanhoudingen hebben in meerdere woningen in Groningen zoekingen plaatsgevonden. Het gaat hierbij om verfblijfadressen van de beide verdachten. Bij de zoekingen is onder andere beslag gelegd op diverse gegevensdragers.

Verder onderzoek

De verdachten zitten vast en worden verhoord. Zij zitten in volledige beperkingen. Dit betekent dat de politie en het Openbaar Ministerie zeer terughoudend zijn met het verstrekken van informatie. De politie en het Openbaar Ministerie realiseren zich ook dat veel mensen hebben meegedacht in het onderzoek. Vanuit deze betrokkenheid is het goed denkbaar dat mensen vragen hebben over het hoe en waarom. In dit stadium van het onderzoek zijn nog niet alle antwoorden te geven.