Taakstraffen voor mannen uit Zwolle en Kampen voor geweld bij boerenprotest in Zwolle

ZWOLLE – Voor hun rol tijdens de ongeregeldheden rondom de boerenblokkade van het distributiecentrum van een supermarkt op maandag 4 juli in Zwolle, moesten vrijdagmiddag vijf verdachten voor de politierechter verschijnen.

Het vijftal moest zich verantwoorden voor onder meer het in vereniging plegen van openlijk geweld, geweld tegen politieambtenaren en het negeren van een noodverordening. Opvallend was dat drie van de vier verdachten uit Overijssel geen boer zijn. Alleen de verdachte uit Kampen komt uit een boerenfamilie.

De eerste, een 20-jarige man uit Zwolle, hoorde 4 maanden gevangenisstraf, waarvan 2 maanden voorwaardelijk, tegen zich eisen. Ook moet hij volgens de officier van justitie een boete van 410 euro voor het overtreden van de noodverordening betalen. De beslissing van de rechter: een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand, met de boete voor het overtreden van de noodverordening.

De tweede is een 37-jarige man uit Zwolle. Tegen hem werd door het OM ook een gevangenisstraf van 4 maanden geëist, waarvan 2 voorwaardelijk: “Zodra demonstreren overslaat in ongegeneerd rellen tegen de politie, dan tolereren wij dit absoluut niet”, aldus het OM. De uitspraak van de rechter: een taakstraf van 120 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf.

Tegen een 23-jarige verdachte uit Kampen werd door de officier van justitie een gevangenisstraf van 4 maanden, waarvan 2 voorwaardelijk geëist. De uitspraak van de rechter: 120 uur taakstraf en 1 maand voorwaardelijke gevangenisstraf op.

Het OM eiste tegen een 20-jarige man uit Zwolle een taakstraf van 120 uren en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand. Die eis was lager dan de voorgaande drie, wegens persoonlijke omstandigheden van de verdachte. De uitspraak van de rechter: Een taakstraf van 120 uur, waarvan 40 voorwaardelijk.

Voor de laatste verdachte, een 28-jarige man uit de gemeente Elburg, vroeg de officier van justitie vrijspraak wat betreft het plegen van openlijk geweld. Zijn rol in de rellen is niet aangetoond. De rechter kwam ook uit op vrijspraak. Ook van de verdenking voor het overtreden van de noodverordening werd de man vrijgesproken.