Recherche nog volop bezig met onderzoek in McDonald’s Zwolle, gemeente organiseert inloopbijeenkomst

ZWOLLE – Een Team Grootschalige Opsporing (TGO) doet onder leiding van een officier van justitie onderzoek naar het dodelijke schietincident in de McDonald’s in Zwolle, woensdagavond 30 maart. Twee mannen uit Zwolle (57 en 62 jaar) zijn daarbij om het leven gekomen. Een 32-jarige man is woensdagavond laat aangehouden op het politiebureau in Deventer, waar hij zichzelf had gemeld.

Afgelopen nacht is het onderzoek volop doorgegaan. Forensische specialisten zochten samen met tactische specialisten binnen het restaurant naar sporen die van belang kunnen zijn voor het onderzoek.

Grote impact

De impact van het schietincident is groot. In het restaurant zijn allerlei persoonlijke spullen aangetroffen van mensen die in alle haast zijn vertrokken. Nietsvermoedende bezoekers, onder wie veel kinderen, hebben iets meegekregen van het incident. “Als het incident u of uw naasten bezighoudt, blijf er dan niet mee rondlopen. Meld u bij Slachtofferhulp. Dat kan online of via 0900-0101. Slachtofferhulp is gespecialiseerd in de opvang van slachtoffers en getuigen van incidenten met een grote impact”, aldus de politie.

Getuigen in het restaurant

Was u voor, tijdens of kort na het incident in of rond de McDonalds aanwezig en heeft de politie u nog niet gesproken? Neem dan contact op via 0900-8844. Het gaat dan met name om mensen die woensdagavond vanaf 17.00 uur in het restaurant aanwezig waren tot na het moment dat er werd geschoten of knallen hoorbaar waren rond 18.00 uur. Heeft u de mogelijke dader gezien? Dan heeft de politie specifieke vragen:

  • In welke richting liep deze man?
  • Was deze man alleen of heeft u nog iemand anders gezien?

Ook beelden kunnen van belang zijn voor het onderzoek. Anoniem melden kan ook via 0800-7000. Alle informatie, hoe klein het misschien ook lijkt, is welkom. Meld Misdaad Anoniem staat los van de politie en zet een melding pas door als niets naar u te herleiden is.

Inloopbijeenkomst

De gemeente organiseert op vrijdagmiddag van 15.00 tot 18.00 uur bij hotel Lumen (Stadionplein 20) een inloopbijeenkomst voor iedereen die woensdagavond in of bij het restaurant aanwezig was en die daarover nog met de politie of slachtofferhulp wil praten. “We weten ook dat veel mensen in paniek het restaurant verlaten hebben en spullen hebben achtergelaten. Zij kunnen hun spullen vrijdagmiddag komen halen”, aldus de gemeente.

Burgemeester Peter Snijders: “We staan klaar voor betrokkenen bij schietincident”

“Het schietincident van gisteravond in de McDonald’s is het gesprek van de dag. Op scholen, aan de keukentafel en bij de koffieautomaat op het werk. En dat begrijp ik heel goed. Ik ben hier ook erg van geschrokken.

Er zijn twee slachtoffers te betreuren bij deze ongelooflijk heftige gebeurtenis, die plaatsvond in een restaurant waar ook veel kinderen aanwezig waren. Onacceptabel. Een dergelijke vorm van extreem geweld verwacht je niet. En al helemaal niet op zo’n plek, in een vol restaurant waar gezinnen zitten te eten.

Van de politie heb ik zojuist begrepen dat het een gerichte actie is geweest en dat er geen relatie is tussen dit incident en het eerdere incident op de kruising van de Ceintuurbaan afgelopen zondag. Ook is inmiddels duidelijk dat iemand is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij dit incident. Het politieonderzoek gaat daarnaast nog volop door.

Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden en iedereen, die deze afschuwelijke gebeurtenis heeft moeten meemaken, waaronder ook veel kinderen. Ik wens hen allen heel veel sterkte met de verwerking. En we staan voor hen klaar. De komende dagen zullen in het teken staan van de nasleep van deze gebeurtenis en het ondersteunen van alle slachtoffers en betrokkenen. Daar hebben we veel oog voor en daar zal ik mij persoonlijk ook mee bezighouden”.