Politie waarschuwt voor inbraken tijdens feestdagen

Foto: Maakhetzeniettemakkelijk.nl

Tot medio december 2015 vonden er in de gemeente Zwolle 403 woninginbraken plaats. In 2014 werden in dezelfde periode 450 woninginbraken gepleegd. Over het hele jaar bekeken loopt het aantal woninginbraken in Zwolle dus iets terug, maar juist de laatste weken ziet de politie helaas weer een toename.

In de afgelopen vier weken zijn er in Zwolle 54 woninginbraken gepleegd. Vorig jaar in dezelfde periode waren dat er 20. Een woningbraak heeft een hoge impact op het veiligheidsgevoel van de betrokkenen. Slachtoffers van woninginbraak voelen zich een lange tijd onveilig in hun eigen huis en dat willen we zoveel mogelijk voorkomen. Elke woninginbraak is er één te veel.

Donkere dagen
Traditiegetrouw loopt het aantal woninginbraken op in de periode dat het vroeg donker wordt. Veel van de inbraken worden gepleegd aan het eind van de middag en in de vooravond. Het is dan al wel donker, maar de bewoners zijn nog niet thuis. Sinds enkele jaren voert de politie daarom van oktober tot en met maart het zogenaamde Donkere Dagen Offensief uit. In die maanden surveilleert de politie extra in woonwijken, houdt ze preventieve controleacties, houdt ze bekende inbrekers in de gaten en steekt ze extra energie in het opsporen van daders.

Feestdagen
Ook leert de ervaring dat tijdens de feestdagen extra vaak wordt ingebroken, omdat veel mensen dan bij familie of vrienden verblijven. Zo was in Deventer en omgeving tijdens Sinterklaasavond een stijging van het aantal inbraken te zien. Geef uw woning daarom altijd een bewoonde indruk als u weggaat: laat in en om het huis lampen branden, zet glazen op tafel en zet bijvoorbeeld de radio aan! Doe uw ramen en deuren dicht en draai deze op slot.

Verdachte situatie? Bel 112 bij spoed of heterdaad
80% van de opgeloste woninginbraken wordt opgelost door de oplettendheid van burgers. U kent uw buurt immers het beste. U weet wie uw buren zijn en in welke auto’s zij rijden. Ziet u iets dat u niet vertrouwt, zoals verdachte personen of vreemde auto’s, dan kunt u altijd de politie bellen. Bij spoed of heterdaad kan dat via 112 en anders via 0900-8844! Het helpt al enorm als u bijvoorbeeld het kenteken van een verdachte auto en/of het signalement van een verdachte persoon aan ons doorgeeft.