Politie: “Fans PEC Zwolle mishandelen jongeren en bekogelen politie na nederlaag bij FC Eindhoven”

FOTO TER ILLUSTRATIE

EINDHOVEN – ZWOLLE – Een groep van zo’n veertig uitsupporters heeft zich vrijdagavond ernstig misdragen na afloop van de wedstrijd FC Eindhoven – PEC Zwolle. Daarbij werd de confrontatie gezocht met de politie, met stenen en straatmeubilair gegooid en zijn enkele jongeren mishandeld.

Het was ook tijdens de wedstrijd al onrustig in het stadion. Daar ontstond in het uitvak onrust en dat leidde al tot een enkele onderlinge vechtpartij. Na afloop van de wedstrijd zocht een groep van zo’n veertig uitsupporters nadrukkelijk de confrontatie.

Deze groep liep in eerste instantie bij het verlaten van het stadion niet naar de gereedstaande bussen, maar in de richting van een nabijgelegen hockeyveld. Daar waren een aantal jongeren aan het voetballen. De groep bedreigde hen en er zijn ook enkele klappen uitgedeeld. Dat leidde in ieder geval bij één jongen tot verwondingen aan het gezicht.

Confrontatie

Door ingrijpen van de politie werd de groep supporters terug in de richting van de bussen gedwongen. Dat verliep niet makkelijk: door de groep werd de confrontatie met de politie gezocht. Daarbij werd met stenen, straatmeubilair en volle blikken bier richting agenten gegooid. Ook waren er opnieuw diverse vechtpartijtjes tussen de supporters onderling. Op de Bram Venemalaan is een linie gevormd door de politie, waarna de groep langzaam in de richting van de bussen werd gedwongen. Een uur na afloop van de wedstrijd zaten zij uiteindelijk weer in de bussen en konden deze vertrekken.

Door de politie is geweld gebruikt. Daarbij zijn klappen uitgedeeld met de wapenstok en ook de politiehond is ingezet. Eén van de supporters werd daarbij in zijn been gebeten. Zijn medesupporters wisten hem echter te bevrijden en hij wist te ontkomen. Het is daarmee onbekend gebleven wat zijn letsel was. Bij de inzet werden verschillende collega’s geraakt door gegooide voorwerpen, maar niemand raakte gewond.

Er is vrijdagavond uiteindelijk één aanhouding verricht. De nadruk van onze inzet lag eerst en vooral op het herstellen van de openbare orde rond het stadion. De politie is echter wel een onderzoek gestart om de verantwoordelijken alsnog op te sporen.