Nepagenten stelen geld en sieraden van 86-jarige vrouw uit Zwolle

Twee mannen die zich als agenten voordeden, hebben donderdag 18 juni geld en sieraden gestolen van een 86-jarige vrouw uit Zwolle. De politie is op zoek naar getuigen.

De mannen belden rond 15.15 uur aan bij de woning van de vrouw aan de Molenweg Zwolle en legitimeerden zich als politiemedewerkers. De vrouw liet de mannen binnen die vertelden dat ze haar wilden waarschuwen voor inbrekers. Ze verzochten haar om haar geld en sieraden te halen. Voordat de vrouw er erg in had, gingen de mannen er met het geld en de sieraden vandoor.

Van de mannen is het volgende signalement bekend:

Beide mannen hadden een Nederlands uiterlijk spraken accentloos Nederlands. Ze waren tussen de 25 en 45 jaar oud. Eén man was ongeveer 1.70m lang en had een normaal postuur. Deze man droeg een donkerkleurig kostuum/pak. De andere man was iets langer en breder. Ook hij had een donkerkleurig kostuum/pak. Deze man had een bril.

Getuigen gezocht

De politie is op zoek naar getuigen. Heeft u deze twee mannen gezien, of bent u zelf slachtoffer van een dergelijke babbeltruc, neem dan contact op met de politie op telefoonnummer 0900 8844.

Babbeltruc

De politie wil mensen, met name ouderen, waarschuwen voor dergelijke oplichters die met een zogeheten babbeltruc zich naar binnen praten en geld, sieraden en bankpassen stelen. Deze oplichters zijn er in alle soorten en maten: van vriendelijk ogend tot vertrouwenwekkend, van man tot vrouw en van jong tot oud. Ze kunnen aanbellen en zich voorstellen als medewerkers van de thuiszorg of energiebedrijf, als nieuwe buur of dus als politieagent. Over deze smoesjes hebben ze goed nagedacht en daarom klinken ze ook vaak geloofwaardig.

Mensen kunnen het volgende doen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van een dergelijke truc:

  • Kijk voor u uw deur open doet, eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie het is en wat hij of zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112.
  • Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten met een kierstandhouder. Of laat een deurspion in deur zetten. Zo kunt u zien wie er voor de deur staat zonder uw deur open te doen.
  • Vraag altijd naar legitimatiebewijs. Ook als iemand zegt van de gemeente, een bedrijf of instelling te zijn. Vraag of de persoon het legitimatiebewijs door de brievenbus wil doen, of via de kierstand wil aangeven. Heeft iemand geen legitimatiebewijs bij zich, maak dan een nieuwe afspraak. Bekijk het legitimatiebewijs goed, ziet het er niet echt uit, bel dan 112.
  • Doet iemand zich voor als politieagent dan kunt u altijd bellen met 0900 8844 om te checken of iemand echt van de politie is.
  • Laat nooit mensen uw huis binnen. Om aan buit te komen maken sommige dieven gebruik van geweld. Raak dan niet in paniek. Blijf altijd rustig en probeer met praten de man of vrouw naar buiten te krijgen. Kijk goed naar de man of vrouw en probeer te onthouden hoe hij of zij er uit ziet Zijn ze de deur uit, kijk door het raam waar ze heen lopen. Bel direct 1-1-2 en vertel uw verhaal.
  • Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z’n tweeën. De ene persoon maakt een praatje met u, terwijl de andere uw huis binnensluipt om uw spullen te stelen.
  • Doe uw achterdeur op slot als u alleen thuis bent. Soms komt iemand via de achterdeur uw huis binnen om uw spullen te stelen.