Man (45) uit Zwolle langer vast op verdenking van betrokkenheid bij ontvoering in Rotterdam

Foto: Politie

ZWOLLE – De 45-jarige man uit Zwolle die afgelopen week is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de ontvoering van een 71-jarige man uit Rotterdam is vandaag voorgeleid aan de rechter-commisaris. Die heeft besloten dat hij 14 dagen langer vast blijft zitten.

Donderdag 25 januari 2024 om 19.38 uur werd door getuigen gemeld dat op de Zoutziedersstraat in Rotterdam een man een bus was ingetrokken door drie mannen. Het slachtoffer liep op dat moment van de moskee naar huis, een wandeling van een paar honderd meter. Direct na de ontvoering is een groot onderzoek gestart. Binnen dat onderzoek werd dinsdag 30 januari de 45-jarige man uit Zwolle aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de ontvoering. Het slachtoffer is nog niet terecht.

Vluchtroute

Nadat de man het busje in was getrokken, reed deze richting Mathenesserweg/ Taandersraat. Al snel werden de (vervalste) kentekenplaten van het busje achterhaald en in het computersysteem gezet dat verbinding maakt met camera’s langs de weg die kentekens scannen. Dit kentekenherkenningssyteem gaf rond 20.00 uur een laatste ‘hit’ op de Haringvlietbrug richting zuiden. Vanaf daar ontbreekt ieder spoor van deze bus.

Kenmerken vluchtauto

Het busje waarin het slachtoffer is getrokken, is een eerder gestolen zwarte Ford Transit Custom 3 (bouwjaar 2019) met dunne oranje strepen, zilverkleurige spiegels, sidebars en met vervalste kentekenplaten. Op de foto’s zijn nog de oorspronkelijke kentekenplaten van voor de diefstal te zien. Ten tijde van de ontvoering droeg het busje de vervalste kentekenplaten met kenteken VZZ-43-P.
Dit busje heeft op hoge snelheid gereden vanaf de Zoutziederstraat, via de Tjalklaan, over de A4, door de Beneluxtunnel, over de A29 Heinenoord richting Haringvlietbrug. Mogelijk heeft dit busje na de Haringvlietbrug de A29 verlaten of is het voorzien van andere kentekenplaten. De bus heeft unieke kenmerken aangebracht door de eigenaar, met name de zilverkleurige traanplaat op de bumper achterop.