Let op: Inbrekers gaan niet op vakantie!

Archieffoto

Zwolle – De vakantieperiode is begonnen. U gaat waarschijnlijk lekker op vakantie en dit weten inbrekers vaak ook. Mocht u Hieronder een aantal tips van de politie om ervoor te zorgen dat u een woninginbraak bij u voorkomt en met een gerust hart op vakantie kunt:

1. Zeg niet dat je niet thuis bent

Zet niet op je voicemail dat je niet thuis bent. Dat geldt ook voor social media. Inbrekers zitten ook op Facebook en Twitter.

2. Zorg voor een bewoond uitziend huis

Zorg dat je huis een bewoonde indruk geeft. Laat dus wat kopjes op het aanrecht staan en leg een krant op tafel. Daarnaast kun je een tijdschakelaar op je lampen instellen zodat het lijkt alsof er mensen thuis zijn.

3. Laat geen post liggen

Laat iemand de post weghalen zodat er geen stapels achter de deur vormen. Deze stapels zie je goed liggen, vooral door een voordeur met glas.

4. Sluit ramen en deuren goed af

Zorg dat alle ramen en deuren goed zijn afgesloten. Goede sloten zijn hierbij natuurlijk van belang. Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen krijg je vaak korting op de inboedelverzekering.

5. Zorg voor zichtbaarheid

Hoe beter je huis zichtbaar is vanaf de weg, hoe kleiner de kans op inbraak. Knip de heg dus even bij en houd de gordijnen open.

6. Vraag de buren om hulp

Heb je een oprit? Laat de buren af en toe hun auto daar parkeren zodat het lijkt alsof er iemand thuis is.

7. Vraag de buurt om hulp

Vertel de buren dat je niet thuis bent zodat ze een oogje in het zeil kunnen houden.

8. Berg kostbare spullen op

Zorg dat ze uit het zicht zijn. Laat dus je iPad niet op tafel liggen.

9. Stel je buitenlamp in op beweging

Buitenverlichting met een sensor schrikt inbrekers af.

10. Maak een whatsappgroep met de buren

Door elkaar op de hoogte te houden via whatsapp en dat met een bord in de wijk zichtbaar te maken, schrik je inbrekers af.

Ziet u iets verdachts in de wijk? Noteer details zoals uiterlijk, kleding, kenteken, merk en kleur voertuig en bel direct de politie. Bij spoed of heterdaad belt u 112 en anders 0900-8844