FOTO’S: Boeren aangekomen bij Provinciehuis Zwolle

ZWOLLE – In Zwolle zijn woensdag aan het begin van de middag de eerste boeren met hun trekkers aangekomen bij het Provinciehuis Overijssel aan de Luttenbergstraat.

De boeren zijn naar Zwolle gekomen om aan provinciebestuurders een brief met eisen te overhandigen. De boeren willen dat de provincie het opleggen van de dwangsommen aan veehouders die bekend staan als PAS-melder onmiddellijk intrekt. Dit zijn bedrijven die onder de oude stikstofregels geen vergunning hoefden aan te vragen als zij wilden uitbreiden. Een melding volstond.

Hun situatie veranderde toen de Raad van State in 2019 het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in het leven roep. Daarmee werd de bedrijfsvoering van deze bedrijven voor een deel illegaal. De protesterende boeren eisen nu dat de zogeheten PAS-melders worden gelegaliseerd, bijvoorbeeld via een noodwet. De provincie krijgt van de boeren twee weken de tijd om aan hun eisen tegemoet te komen, anders volgt een nieuw en nog groter protest.

Om ervoor te zorgen dat de boeren hun landbouwvoertuigen kunnen parkeren en er geen onveilige verkeerssituaties ontstaan rondom het provinciehuis, zijn door de gemeente Zwolle de Wethouder Alferinkweg en Luttenbergstraat (tussen de Hanekamp – Assendorperstraat) en Schuurmanstraat vanaf Groot Wezenland sinds 12.00 uur afgesloten.

Tot hoe laat de protestacties van de boeren duren is voor alsnog onbekend.