Drie Zwollenaren aangehouden na belediging en bedreiging van politieagenten in Kampen

Afgelopen nacht tijdens de bike-surveillance in het centrum van Kampen hoorden twee politieagenten glasgerinkel in de Oudestraat.  De politieagenten zagen een aantal mensen weglopen. Terwijl ze een jongen aanspraken om te vragen wat er was gebeurd kwamen er drie mannen langslopen.

Eén van de mannen riep beledigende teksten richting de politieagenten. Toen de politieagenten even later weer langs de drie mannen fietsen werden ze weer uitgescholden. Hierop sprak de politieagent een 19-jarige jongen uit Zwolle aan en verzocht hem geen beledigde teksten meer te roepen.

Daarop begon een 23-jarige man uit Zwolle zich er mee te bemoeien. Hij vond het belachelijk dat de politieagent de 19-jarige jongen hierover aansprak. Deze 23-jarige man liet zich daarna niet alleen beledigend uit maar bedreigde de twee politieagenten ook. Hij bedreigde hen met de dood en maakte hierbij ‘schietbewegingen’.

Bedreiging, vernieling en wapenbezit

De agenten hielden de 23-jarige man aan voor bedreiging. De man verzette zich hevig tijdens de aanhouding en probeerde te ontkomen. Hij werd geboeid in de politieauto gezet. Daar bleef hij recalcitrant en vernielde hij de portierruit van de politieauto. Later op het politiebureau bleek dat hij een mes in zijn zak had.

Tijdens zijn aanhouding begonnen diverse omstanders zich met de situatie te bemoeien. De twee politieagenten kregen daarom assistentie van andere collega’s. Een 29-jarige man uit Zwolle bemoeide zich met de aanhouding van de 23-jarige man. Hij was door de politieagenten meerdere malen gesommeerd om afstand te houden en werd door de agenten weggeduwd.

De man bleef echter de politieagenten beledigen. Deze 29-jarige man werd daarom ook aangehouden voor belediging. Tijdens zijn aanhouding viel er een boksbeugel met een uitvouwbaar mes uit zijn kleding op de grond. Dit verboden wapen is in beslag genomen.

Politieagenten op linie

Inmiddels stonden zes politieagenten, waaronder hondengeleiders, op een linie om omstanders op afstand te houden in de Oudestraat. Een 23-jarige man uit Zwolle bleef echter de vorderingen negeren van de politieagenten. Ook hij werd aangehouden.

Deze man verzette zich zo hevig tijdens zijn aanhouding dat de politieagenten genoodzaakt waren om pepperspray te gebruiken om de man onder controle te krijgen. Nadat er vanuit de politie werd gedreigd om de diensthond in te zetten trokken de overige omstanders zich terug en werd het rustiger.

Aanpak geweld tegen politie

Tijdens dit incident is een politieagent bij zijn keel gepakt en heeft hij een tik tegen zijn hoofd gekregen. De verdachten zijn opgesloten en zullen vandaag gehoord worden.

De politie tolereert geen verbaal of fysiek geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak en treedt er altijd tegen op. De dader wordt niet alleen strafrechtelijk maar ook financieel aangepakt voor het veroorzaken van schade. Afgesproken is dat de strafeis bij geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak altijd wordt verhoogd.