Celstraffen geëist tegen mannen uit Zwolle voor dodelijke schietpartij op carpoolplaats bij Vaassen

Zwolle – Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft gevangenisstraffen van negen jaar geëist tegen drie mannen uit Heerde, Zwolle en Leeuwarden. Een man uit Apeldoorn hoorde een gevangenisstraf van zes jaar tegen zich eisen en tegen een andere man uit Leeuwarden is een celstraf van drie jaar geëist. De mannen worden verdacht van betrokkenheid bij een dodelijke schietpartij op een carpoolplaats bij Vaassen. Bij de schietpartij kwam een 25-jarige man uit Vaassen om het leven.

In de nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 maart 2017 spreken twee groepen af op de carpoolplaats bij de A50. Het slachtoffer en de 22-jarige man uit Apeldoorn denken dat zij daar zijn om cocaïne te verkopen aan de vier andere verdachten uit Heerde, Zwolle en Leeuwarden. Maar volgens de officier van justitie zijn de vier niet van plan om te betalen. “Zij wilden de cocaïne afhandig maken door middel van geweld of dreiging daarmee.”

De zogenoemde ripdeal eindigt in een dodelijke schietpartij, waarbij meerdere personen gebruik maken van meegebrachte vuurwapens. Volgens de officier is vast komen te staan dat twee en mogelijk drie mannen uit de ene groep en één man uit de andere groep hebben geschoten.

Na afloop van de schotenwisseling ligt het slachtoffer, dat geen wapen bij zich had, dodelijk gewond op de grond. De man uit Apeldoorn raakt gewond aan zijn hand. Uit onderzoek is niet vast komen te staan wie het slachtoffer heeft doodgeschoten. Niet uitgesloten is dat de 22-jarige man uit Apeldoorn, die samen met het slachtoffer was, zélf het dodelijke schot heeft gelost.

De vier verdachten die de ripdeal planden, hebben bewust en nauw samengewerkt, aldus de officier. Er is daarom sprake van medeplegen. “Zij wisten dat er niet betaald zou worden voor de drugs en hebben zich vooraf bewapend”, aldus de officier.

Volgens het OM kan voor drie verdachten medeplegen aan poging afpersing en medeplegen aan poging doodslag bij een poging tot afpersing, wettig en overtuigend worden bewezen. Omdat de poging doodslag wordt vergezeld van een poging tot afpersing is er sprake van een zogenaamd gekwalificeerd delict, waardoor een hogere straf kan worden geëist. Dat geldt voor de 38-jarige man uit Heerde, de 40-jarige man uit Zwolle en de 23-jarige man uit Leeuwarden. Zij hoorden straffen van negen jaar tegen zich eisen.

Voor het vierde lid uit de groep van vier – de 28-jarige man uit Leeuwarden – acht het OM alleen medeplegen van poging tot afpersing wettig en overtuigend bewezen. Het OM gaat er vanuit dat hij niet heeft geschoten en eiste een celstraf van drie jaar.

Voor de 22-jarige man uit Apeldoorn wordt cocaïnebezit en poging doodslag op zowel het slachtoffer als op de vier leden van de andere groep wettig en overtuigend bewezen geacht. Tot slot kan volgens het OM wettig en overtuigend worden bewezen dat alle vijf verdachten een vuurwapen voor handen hebben gehad.

“Wat hij op de carpoolplaats kwam doen, was niet oké. Maar dat maakt de dood van het slachtoffer niet minder verdrietig voor zijn naasten”, besluit de officier van justitie. ”Het uitblijven van een antwoord op de vraag wie verantwoordelijk is voor zijn dood moet voor hen erg verdrietig en frustrerend zijn.”