Aanhoudingen en bekeuringen bij grote controle op A28 tussen Zwolle en Staphorst

Archieffoto: Arnaud Vaartjes | 112 Overijssel

Zwolle – Staphorst – In de wintermaanden slaan criminelen vaker hun slag en daarom zet de politie extra in tijdens deze ‘donkere dagen’. Om die reden is donderdag 12 december samen met de Belastingdienst en Douane een grote controle gehouden.

Tijdens dit zogeheten ‘Donkere Dagen Offensief’ werd een verkeerscontrole gehouden op een parkeerplaats bij de A28 tussen Staphorst en Zwolle. De politie controleert dan op verschillende strafbare feiten. De politie let ook op of bestuurders en inzittenden iets anders op hun kerfstok hebben. Mogelijk zijn het inbrekers of drugsdealers. Zo kunnen misdrijven worden voorkomen en soms opgelost worden.

Tijdens de controle vielen een aantal zaken op:

Aanhoudingen voor witwassen

In één auto werd bijna 7000 euro contant geld gevonden. Vanwege de opvallende hoeveelheid en omdat de herkomst van het geld twijfelachtig bleek, zijn de bestuurder en een inzittende aangehouden op verdenking van witwassen. Het gaat om een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 20-jarige vrouw uit Leeuwarden.

Illegaal vuurwerk en verboden wapen

In een ander voertuig werd tijdens de controle een kleine hoeveelheid illegaal vuurwerk gevonden. Daarnaast werd een verboden mes gevonden. Een 23-jarige man uit Coevorden is hiervoor aangehouden.

Er is ook gecontroleerd op rijden onder invloed van alcohol of drugs. Helaas moest er bij drie personen na een positieve eerste test bloed afgenomen worden. Het bloed wordt door een laboratorium onderzocht op verschillende drugs en alcohol. Als de wettelijke grenswaarden worden overschreden, dan draagt de politie de zaak over aan het OM.

Meerdere processen verbaal

Meerdere bestuurders hebben een proces verbaal gekregen voor de volgende feiten:

-Drie bestuurders reden zonder een rijbewijs of met een geschorst rijbewijs.
-Vijf bestuurders hadden hun voertuig, lading of de APK niet op orde.
-Eén bestuurder reed door rood licht, een andere reed niet op de juiste plaats van de weg.
-Vier bestuurders hadden een mobiele telefoon vast achter het stuur.
-Eén bestuurder gaf een valse naam op.
-Eén bestuurder reed meer dan 30 km/u harder dan is toegestaan. Tien anderen reden meer dan 40 km/u te hard. En twee bestuurders maakten het nog bonter: zij reden meer dan 50 km/u harder dan is toegestaan. Van die twee is het rijbewijs ingenomen.