Aanhouding, controles en boetes tijdens actie in Zwolle

Foto: PNN

ZWOLLE – Op woensdag 11 maart 2021 heeft er een actie plaatsgevonden in de strijd tegen mobiel banditisme in Zwolle. De controle was een samenwerking tussen het lokale team en agenten van de Landelijke Eenheid. Tussen 14:00 en 21:00 uur werd er door 12 agenten gesurveilleerd en gecontroleerd.

Met mobiel banditisme worden internationaal rondtrekkende criminele bendes bedoeld. Criminelen in deze bendes plegen allerlei misdrijven en verdienen daar hun geld mee. Denk aan misdrijven zoals winkeldiefstal, woninginbraak, oplichting en zakkenrollerij.

Korte tijd in Nederland

Criminelen in deze bendes verblijven vaak maar een korte tijd in Nederland. Hun tijdelijke verblijfplaatsen zijn meestal recreatieparken, campings, hotels en tijdelijk gehuurde woningen. Na een kort verblijf trekken de mobiele bandieten door naar een volgend land of gaan ze terug naar het thuisland.

25 controles

In totaal vonden er tijdens deze actie 25 controles plaats in en rond Zwolle. Een 37-jarige man uit Bakel werd tijdens een van de controles aangehouden voor heling. In het voertuig van de verdachte werd een in Assen gestolen fiets aangetroffen. Ook een voertuig die vermoedelijk betrokken is bij woninginbraken werd uitvoerig gecontroleerd.

Naast deze zaken werden twee personen betrapt op het rijden terwijl het rijbewijs is ingevorderd. Ook werden elf bekeuringen uitgeschreven voor verkeersovertredingen en reed één bestuurder zonder rijbewijs. Tenslotte werd er tijdens de controle ondersteund bij een ongeval en het weghalen van een stalen plaat van de snelweg.

Zichtbaarheid en resultaten

‘We kijken tevreden terug op de actie. Los van het resultaat is het goed om te laten zien dat we er staan en de strijd aangaan met mobiele bandieten. Het is fijn om daarbij ook gebruik te kunnen maken van de expertise van collega’s van de Landelijke Eenheid’, besluiten de betrokken wijkagenten Johan Wakker en Joost Wareman van de politie in Zwolle.

Foto: PNN