‘Zwarte Pieten’ wachten demonstranten op onderaan afrit A28 bij Staphorst

STAPHORST – In Staphorst vindt vanmiddag de Sinterklaasintocht plaats. Toen bekend werd dat het organiserende comité in Staphorst de goedheiligman door Zwarte Pieten wil laten vergezellen, kondigde afgelopen week actiecomité Kick Out Zwarte Piet een demonstratie aan.

Met de demonstratie in Staphorst wil KOZP „een krachtig statement maken voor een inclusief sinterklaasfeest en een samenleving zonder racisme”, aldus de organisatie. „Onze demonstratie tijdens de sinterklaasintocht zorgt ervoor dat het sinterklaasfeest een feest wordt voor álle Nederlandse kinderen.”

Camera’s en demonstratievak

Om de veiligheid te waarborgen, heeft de gemeente Staphorst camera’s ophangen op het Marktplein en de Stovonde. De actiegroep heeft een speciaal demonstratievak toegewezen gekregen van de gemeente. De gemeente benadrukt dat demonstreren een recht is, maar dat er wel voorwaarden aan de actie kunnen worden meegegeven.

Demonstranten opgewacht

Onder aan de afslag Staphorst van de A28 had zich een groep met daaronder een aantal  Zwarte Pieten verzameld. Enkelen daarvan stonden met eieren in de handen. Auto’s met daarin anti Zwarte Pieten demonstranten werden tegengehouden. Enkele auto’s werden met eieren en vuurwerk bekogeld. De politie en de ME waren massaal aanwezig en werden op verschillende plekken ingezet.

Demonstratie verboden

Rond 14.00 uur liet burgemeester Jan ten Kate van Staphorst weten dat de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet verboden werd. Het besluit werd genomen in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie. “De veiligheid kon niet gegarandeerd worden in het dorp en op het Marktplein waar het feest plaatsvond”, aldus de gemeente.