Zeven personen aangehouden tijdens multidisciplinaire controle op A1 bij Rijssen-Holten

Tijdens grote verkeerscontrole onder de naam ‘Ochtendgloren’ en in het kader van het project ‘Donkere Dagen Offensief’ werd er op de A1 op twee plaatsen controles uitgevoerd door diverse instanties.

Ongeveer 90 medewerkers van diverse onderdelen van de politie, Koninklijke Marechaussee, belastingdienst, Duitse politie, Drugsexpertise Nederland en de Douane voerden gezamenlijk de controle uit. ‘Ochtendgloren’ uit. Deze controle maakt door onderlinge afstemming met de Duitse en Poolse autoriteiten in estafettevorm deel uit van de internationale verkeers- en criminaliteitscontrolelijn tussen Amsterdam en Warschau (ca. 1500 km).

De controle begon op donderdag 18 februari om 22.30 uur tot vrijdag 19 februari 3.30 uur. Er werden 285 personenauto gecontroleerd en twee autobussen. In totaal werden zeven personen aangehouden. Er werden ook 22 bekeuringen uitgeschreven voor:
– Niet tonen rij- of kentekenbewijs: 8 x
– Rijden zonder geldig rijbewijs: 4 x
– Ondeugdelijke verlichting: 3 x
– Gladde banden: 4 x
– Negeren rood kruis: 1 x
– Onverzekerd rondrijden: 2 x

Drugs

Er werden in diverse voertuigen en bij personen verschillende hoeveelheden verdovende middelen aangetroffen. Deze vielen binnen het gedoogbeleid en er werd vrijwillig afstand van gedaan. Twee personen werden aangehouden omdat zij in het bezit waren van 25 gram zuivere cocaïne. De recherche onderzoekt de herkomst van deze harddrugs.

De parketpolitie heeft diverse openstaande boetes geïnd. Een persoon betaalde direct € 109,00 een andere werd ingesloten in het arrestantencomplex in Borne omdat hij zijn openstaand vonnis van € 3157,00 niet meteen kon betalen. Verder is er een persoon opgesloten omdat hij nog 41 dagen hechtenis had openstaan en hij zijn DNA nog moest afstaan. Een andere man is ook opgesloten in bureau Deventer omdat hij nog een openstaande boete had.

Inbrekerswerktuig en grote som geld

Een man is aangehouden omdat hij in zijn auto inbrekerswerktuig werd aangetroffen. In de auto werd tevens in een kartonnen doos ongeveer € 170.000 aan contant geld aangetroffen. De man was tevens niet in het bezit van een rijbewijs. Zijn auto en de aangetroffen goederen zijn in beslaggenomen. De recherche doet nader onderzoek naar de herkomst van dit geld.

Wapens

In totaal werden er twee slagwapens en twee messen aangetroffen. Hiervan is vrijwillig afstand gedaan en tegen de bezitters wordt proces-verbaal opgemaakt.

Belastingschulden

Uit diverse ‘hits’ van de ANPR (Automatic Number Plate Recognition) van de belastingdienst werden invorderbare schulden getraceerd. Hiervan is € 5500,00 direct geïnd. Op zeven voertuigen is beslag gelegd en twee auto’s werden daadwerkelijk afgevoerd. De Douane en Belastingdienst hebben nog vier proces-verbalen uitgeschreven aan Nederlandse bestuurders, die in een voertuig reden met een buitenlands kenteken, voor het niet afdragen van belasting (BPM).
Er werd een bedrijfsvoertuig in beslaggenomen omdat de belastingdienst nog een invorderbare schuld op het bedrijf had van ruim € 30.000.

Vals Grieks rijbewijs en gesloopte auto

De Duitse politieambtenaren troffen bij een Duitse bestuurder een vals Grieks rijbewijs. Het originele rijbewijs bleek jaren geleden al ongeldig te zijn verklaard in Duitsland. Tevens lag in zijn auto een ploertendoder. Deze is in beslaggenomen en ook hiervoor krijgt hij een boete. Tevens troffen de Duitse politieagenten en het ‘Permanent Auto Team’ van de Nederlandse politie een BMW met een Duits kenteken aan die in Duitsland gesignaleerd stond. Volgens de gegevens zou het voertuig gesloopt moeten. De Duitse recherche onderzoekt deze zaak.

In een Pools busje werd door de Douane 500 liter bier in flessen aangetroffen waarover geen invoerrechten zijn afgedragen. De Douane doet hier verder onderzoek naar.

De medewerkers van de controle kijken tevreden terug op de drukke werknacht.