Zeer grote brand in Apeldoorn: NL-Alert voor gevaar van rook met asbest

APELDOORN – De brandweer is zaterdag aan het einde van de middag opgeroepen voor een zeer grote brand in Apeldoorn.

Aan de Veenhuizerweg staan twee loodsen in brand. Er is opgeschaald naar zeer grote brand Grip1. Het vuur veroorzaakt een grote dikke zwarte rookwolk. In de rook zit naar alle waarschijnlijkheid asbest. De rook trekt richting wijk Osseveld en Woudhuis. Het dringende advies van de brandweer voor wijkbewoners is om ramen en deuren te sluiten en de afzuiging van de woning uit te zetten. Vanwege gevaar voor de gezondheid is rond 18.00 uur een NL-alert uitgegaan.

Rond 18.50 werd opnieuw een nieuw NL Alert gestuurd deze roept mensen in het gebied tussen de Deventerstraat en Zutphensestraat op nog steeds binnen te blijven.

Op de brand komen veel mensen af, waaronder ouders met kinderen. De politie stuurt het toestromende publiek weg vanwege de asbest. Niet iedereen geeft daar gehoor aan. Inmiddels lijkt het erop dat er weinig meer van de loodsen over is. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

In een aangrenzende woonwijk liggen asbestdeeltjes op grasvelden. Losse asbestdeeltjes kunnen bij inademing schadelijk zijn voor de gezondheid. De veiligheidsregio zegt hierover het volgende: “Treft u asbestdeeltjes aan op uw perceel, blijf daar vanaf. U krijgt nader bericht wat u met dit materiaal moet doen.”

Het asbest is neergekomen in het gebied tussen het spoor, de Waterlei en de Beukenhaag/Meander. Een gespecialiseerd bedrijf gaat de asbest verwijderen.

Het uitzendgebied op de kaart kan afwijken. Ga voor meer informatie naar de site van de veiligheidsregio die het NL-Alert heeft uitgezonden.