Waterstanden dalen verder, maar nieuwe piek verwacht

IJssel bij Deventer (Foto: Gemeente Deventer

OVERIJSSEL – Na het rustigere weer van afgelopen dagen, ziet het waterschap nu ook dat de waterstanden in de Vecht, IJssel, Sallandse Weteringen en rondom de Kampereilanden licht dalen. Daarom lopen er vandaag en morgen geen vrijwillige dijkwachters bij de Kampereilanden. Langs de Vecht, IJssel en Sallandse weteringen zet het waterschap de extra ogen van de vrijwillige dijkwachters vandaag nog wel in.

Bij de Sallandse weteringen zijn namelijk wat grotere schades (scheuren) en zandmeevoerende wellen ontstaan, die we nauwlettend monitoren. Dat is niet zorgwekkend, maar het waterschap wil de plekken wel goed in de gaten houden. “De vrijwillige dijkwachten zijn getraind om schades te herkennen en helpen ons om een compleet beeld te krijgen. Zo kunnen onze eigen dijkbeheerders zich concentreren op de plekken waar we ook maatregelen moeten nemen”, laat het waterschap weten.

2024 start met een piek

De eerste dagen van 2024 zien waterschappen een nieuwe piek aankomen. Vanaf begin januari stijgt het waterpeil van de IJssel én van de Vecht door regen in Duitsland. De onzekerheid van de verwachting is nog vrij groot, maar waterschappen bereiden zich voor op een nieuwe piek in de eerste week van januari.