Waarschuwing: oplichters doen alsof ze u benaderen namens DNB

Archieffoto

LANDELIJK – Consumenten en bedrijven krijgen nepmails, sms-berichten en telefoontjes van oplichters die zich voordoen als medewerkers van De Nederlandsche Bank (DNB). Daarvoor waarschuwt de centrale bank.

Oplichters bellen u zomaar op en doen alsof ze bij DNB werken. Ze zeggen dat er iets mis is met uw bankrekening. Ze willen dat u speciale software op uw computer installeert en vragen naar uw pincodes. U ziet een telefoonnummer van DNB op uw mobiel. De oplichters verwijzen naar de website van DNB waar u dat telefoonnummer ziet staan. Zo lijkt het alsof iemand van DNB u belt. Ook per mail of sms sturen oplichters u verzoeken. Bijvoorbeeld om snel geld over te maken.

Waarschuwing

Blijf alert. Onthoud: DNB vraagt u nooit om uw pincode of om geld over te maken. En voor een onderzoek van DNB wordt u nooit zomaar benaderd. Vertrouwt u een telefoontje of bericht niet? Ga er niet op in. Bel of mail naar DNB: tel. 0800 020 1068 en info@dnb.nl. Waarschuwingen voor actuele valse berichten vindt u op www.fraudehelpdesk.nl.

Tips om verdachte berichten te herkennen

Lees hier handige tips om verdachte mails, sms’jes of telefoontjes te herkennen.