Volledige spoorvernieuwing in Vroomshoop vanwege asbest

Foto: ProRail

VROOMSHOOP – Door een brand in de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 februari in een bedrijfspand in Vroomshoop zijn er asbestdeeltjes in het spoor terechtgekomen. Om het spoor asbestvrij te maken moet van het bevoegd gezag over een lengte van 120 meter het dubbelspoor volledig worden vervangen. Als alles gaat zoals verwacht kunnen er vrijdag 16 februari weer treinen rijden.

Gereinigd en hergebruikt

Op dit moment worden saneringswerkzaamheden uitgevoerd door een bedrijf gespecialiseerd in asbestsanering. De verwachting is dat zij maandag 12 februari klaar zijn. Daarna moet een onafhankelijk asbestlaboratorium het gesaneerde terrein vrijgeven. Vervolgens kan de spooraannemer van ProRail aan de slag met het plaatsen van de nieuwe dwarsliggers, ballastgrind en spoorstaven. De spoormaterialen die verwijderd zijn, worden grondig gereinigd en waar mogelijk hergebruikt.

Danou Veenhof, regiodirecteur Noord-Oost bij ProRail, is geschrokken van de impact van de brand op de omgeving, het spoor en de treinreizigers. “We werken hard om het spoor zo snel mogelijk te herstellen. Maar veiligheid staat hier voorop. We moeten wachten tot het gebied veilig verklaard is en zetten dan alles op alles om het spoor zo snel mogelijk terug te bouwen.”

Het hele spoor eruit

Het klinkt als een drastische maatregel om het hele spoor te vernieuwen, maar dat is het niet. Het gaat hier om niet-hechtgebonden asbest. Dat betekent dat er een slechte binding is tussen de asbestvezels en het bindmateriaal. Door deze slechte binding kunnen deze vezels makkelijker loskomen.

Toen asbesthoudende golfplaten nieuw verkrijgbaar waren, was het asbest goed gebonden met het cement. Nu 30 jaar na het asbestverbod zijn deze cementplaten aan het verweren. Daardoor is de binding tussen de vezel en het cement minder geworden en wordt het vaker als niet-hechtgebonden aangemerkt.

Langere tijd geen treinen

Dit is zeker het geval in Vroomshoop, waar deze asbestcementplaten door de hitte zijn geknapt. Hierdoor zijn de stukjes asbestcement door de hitte verder verspreid. Aangezien er ruimte tussen de ballast zit, gaat het asbest overal zitten. Er is in dit geval geen andere mogelijkheid dan alles eruit te halen.

ProRail zet alles in het werk om de sporen zo snel mogelijk weer in dienst te nemen. Door de omvang van de werkzaamheden is er naar verwachting tot en met donderdag 15 februari geen treinverkeer mogelijk tussen Almelo en Mariënberg. Arriva zet bussen in. Wanneer het voorspoediger gaat dan verwacht, zullen we eerder weer treinen laten rijden.