Vier jaar gevangenisstraf geëist voor overval op juwelier Nijverdal

Foto: Rechtspraak

Een 33-jarige man uit Zutphen, die wordt verdacht van een overval op 15 december 2017 op een juwelier in Nijverdal, hoorde vandaag voor de meervoudige kamer in Almelo een gevangenisstraf van vier jaar tegen zich eisen. Bij de overval werd de juwelier onder dreiging van een vuurwapen gedwongen om sieraden en horloges af te geven. De man vluchtte met een scooter, maar kon snel daarna worden aangehouden.

Op 15 december omstreeks tien uur ’s morgens stopt de verdachte met een scooter bij de juwelier aan de Grotestraat in Nijverdal. Hij laat de motor van de scooter draaien en gaat met zijn helm nog op de juwelierszaak in. Daar zijn de eigenaar van de zaak en zijn zus aanwezig. De man tikt met een vuurwapen op de vitrine. De juwelier vraagt vervolgens zijn zus om de sleutel van de vitrine te pakken en geeft horloges en sieraden aan de overvaller. De man verlaat daarna de winkel en vlucht weg op de scooter.

Zijn komst en vertrek blijven niet onopgemerkt. Een klant die bij het verlaten van de juwelierszaak bijna omver wordt gelopen door de overvaller, belt meteen de politie. Ook twee stratenmakers ruiken direct onraad. Eén van hen slaat nog met een bijl op de scooter, maar kan niet voorkomen dat de man vlucht.

Op een parkeerplaats bij het evenemententerrein aan de Koersendijk in Nijverdal lijkt de verdachte te worden opgewacht door een man met een auto. De man gebaart dat de overvaller door moet rijden. In tussentijd is de politie al volop op zoek naar de verdachte en kan hem al snel aanhouden. Aan de hand van het kenteken komt de politie ook de auto die op het evenemententerrein stond op het spoor. Dit voertuig wordt in Ommen aan de kant gezet en de drie inzittenden worden aangehouden. Het onderzoek naar de betrokkenheid van deze drie mannen bij de overval loopt nog.

De officier van justitie noemt de overval op klaarlichte dag ‘hondsbrutaal’. Volgens haar heeft verdachte niets willen verklaren over hoe hij tot de overval heeft kunnen komen. Bij de strafmaat houdt de officier rekening met het feit dat de verdachte al eerder veroordeeld is voor gewelds- en vermogensdelicten. Alles afwegende vindt de officier van justitie een celstraf van vier jaar op zijn plaats.

De rechtbank Overijssel, locatie Almelo, doet op 29 juni uitspraak.