UPDATE: Code Oranje: zware onweersbuien verwacht

OVERIJSSEL – Komende uren neemt vanuit het zuiden de kans op stevige onweersbuien toe. Er is volgens Weerplaza kans op zware windstoten van 75 tot 100 km/uur, lokaal nog wat meer.

Bij deze buien is ook kans op veel ontladingen, plaatselijk veel regen in korte tijd en mogelijk hagelstenen van 2 tot 3 centimeter. Tijdens de avondspits trekken de meeste onweersbuien over het midden en zuiden van het land. Lokaal kan het hierbij stevig doorplenzen en verkeer kan hier last van ondervinden.

In de loop van de avond trekken de onweersbuien verder richting het noorden en naar verwachting zullen de buien tussen 20:00 en 22:00 uur in het uiterste noorden arriveren.

UPDATE: In bijna heel het land geldt vanaf 15.00 code oranje vanwege zware onweersbuien. Voor de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen geldt code geel.

Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten die vanmiddag de weg opgaan voor drukte. “Bekijk voor vertrek het weer en pas als je op pad bent je rijstijl aan aan de omstandigheden”, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Zo adviseert de wegbeheerder extra afstand te houden op voorliggers, de juiste autoverlichting aan te doen en geen onverwachte rijbewegingen te maken.

Weercode legenda

Code geel:

Er is een waarschuwing uitgegeven voor gevaarlijke weersomstandigheden. De impact is waarschijnlijk beperkt, maar het is verstandig om na te gaan of de waarschuwing gevolgen heeft voor je persoonlijke planning en omstandigheden. (wees alert)

Code oranje:

Er is een waarschuwing uitgegeven voor gevaarlijke weersomstandigheden. De impact kan groot zijn, zowel persoonlijk als in de regio. Het is verstandig om na te gaan of de waarschuwing gevolgen heeft voor je persoonlijke planning en omstandigheden. (wees voorbereid)

Code rood:

Er is een waarschuwing uitgegeven voor gevaarlijke weersomstandigheden. De impact zal groot zijn in de regio. Het is verstandig om na te gaan of de waarschuwing gevolgen heeft voor je persoonlijke planning en omstandigheden. (onderneem actie)

Kaart: Weerplaza

(Bron: Weerplaza/KNMI)