UPDATE: Basisschool in De Krim morgen dicht, nablussen duurt nog uren

Foto: Veiligheidsregio IJsselland

DE KRIM – De brandweer is donderdagmiddag uitgerukt voor een brand bij een bedrijf aan de Fabriekswijk in De Krim.

Het gaat om een brand bij een droogbloemengroothandel in een bedrijfsverzamelgebouw. De brand woedt in een gebied van ongeveer 20 bij 40 vierkante meter. Het gaat waarschijnlijk om papier of papierbalen. De brandweer heeft opgeschaald naar grote brand Grip1. Bij de brand komt veel rook vrij volgens de Veiligheidsregio, het advies is om bij rookoverlast ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. Inmiddels is hiervoor ook een NL-Alert voor verstuurt.

De brand is binnen in het pand. Omdat het niet duidelijk is of de brandweer het pand veilig kan betreden, wordt gewacht met het blussen van de brand. In de tussentijd wordt blusrobot Fikthor ingezet. Inmiddels (18:00 uur) is de brand uitslaand.

Korpsen uit Coevorden, Hardenberg, Gramsbergen, Wesepe, Heino, Zwolle en Slagharen assisteren de brandweer van De Krim bij het blussen van de brand. Volgens de politie komt er mogelijk asbest vrij bij de brand.

Er wordt door de meetploeg constant gemeten of er gevaarlijke stoffen vrijkomen. Tot nu toe is uit de metingen gebleken dat er geen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Er worden wel schadelijke stoffen gemeten, zoals CO (koolstofmonoxide), maar dit is niet in gevaarlijke concentraties. Rook is tenslotte altijd schadelijk.

Opvang omwonenden en afsluiting N377

Bewoners uit naast gelegen panden werden opgevangen in sport- en cultuuraccommodatie de Beuk. Inmiddels is geleken dat dit niet meer nodig is. Vanwege de hevige brand is de N377 tussen Dedemsvaart en Coevorden in beide richtingen afgesloten.

UPDATE 21.40 uur:

Basisschool De Bron aan de Prins Bernardstraat 1 blijft op advies van de hulpdiensten morgen gesloten vanwege stank- en rookoverlast.

Tot op heden is er geen asbest aangetroffen. De verkenningseenheden houden de situatie goed in de gaten. De brandweer heeft met succes ingezet op het voorkomen van het overslaan van de brand naar naastgelegen silo’s. De brand neemt af. Hierdoor kan er meer laaghangende rook ontstaan. Heeft u last van de rook? Houd uw ramen en deuren gesloten en laat de ventilatie, indien mogelijk, nog uit.

UPDATE: 23.00 uur:

De verkenningseenheden hebben bevestigd dat er geen asbest is aangetroffen, wel verbrand materiaal. Op de website van de gemeente Hardenberg vindt u morgen na 9.00 uur meer informatie wat te doen als u brandresten rondom uw woning aantreft.

Er is afgeschaald naar GRIP 0. Dit betekent dat de samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten niet meer nodig is. De brand bij het bedrijf is beheersbaar, maar het nablussen duurt nog enkele uren. Dit kan nog rook- en stankoverlast geven. Het advies om ramen en deuren te sluiten en, indien mogelijk, de ventilatie uit te zetten blijft van kracht.

Oorzaak

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Foto: Veiligheidsregio IJsselland
Foto: Veiligheidsregio IJsselland
Foto: Gert Stegeman
Foto: Veiligheidsregio IJsselland
Foto: Gert Stegeman
Foto: Gert Stegeman