Treinen twee minuten stil op 4 mei en langere treinen naar bevrijdingsfestivals op 5 mei

FOTO TER ILLUSTRATIE (NS)

LANDELIJK – Op 4 mei zet NS alle treinen voor twee minuten stil tijdens de Nationale Dodenherdenking om 20:00 uur. Daarnaast wordt ook twee minuten stilte in acht genomen op de 400 stations en in de stationswinkels.

Zo biedt NS reizigers de mogelijkheid om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, oorlogssituaties of latere vredesmissies te herdenken. De volgende dag, 5 mei, zet NS langere treinen in om feestvierders naar verschillende Bevrijdingsfestivals in Nederland te brengen. Veel machinisten en conducteurs laten hun betrokkenheid en respect zien door op 4 en 5 mei een fakkelspeldje te dragen, het officiële symbool van herdenken en vieren.

Herdenkingsbijeenkomsten op stations

Op 4 mei vinden herdenkingsbijeenkomsten plaats op verschillende stations zoals Alkmaar, Amsterdam Centraal, Arnhem Centraal, Den Haag Centraal, Haarlem, Nijmegen, Rotterdam Centraal en Utrecht Centraal. Na de twee minuten stilte speelt het NS Harmonieorkest het Wilhelmus op Utrecht Centraal.

Op station Amsterdam Centraal wordt op 3 tot en met 5 mei een theatervoorstelling gehouden in de Koninklijke Wachtkamer, Muziek in Verzet – Theater Na de Dam. Dit is onderdeel van het programma van Theater na de Dam. Op 4 mei is de Koninklijke Wachtkamer overdag ook het podium voor Huizen van Verzet, waarbij twee verhalen worden verteld. Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet Archieven — 4 en 5 mei Amsterdam.

Herdenking spoormedewerkers

Naast de gelegenheid tot herdenken om 20:00 uur, herdenken medewerkers en gepensioneerden van NS en ProRail op 3 mei de 477 collega’s die tijdens hun werk in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Deze herdenking vindt om 12:50 uur plaats bij het Monument voor Gevallen Spoorwegpersoneel naast het ProRail-hoofdkantoor aan het Moreelsepark in Utrecht. Er worden kransen gelegd door de directie van ProRail, de directie van NS, vertegenwoordigers van de Centrale Ondernemingsraden en de Bond van Gepensioneerd Vervoerspersoneel.

Bevrijdingsfestivals op 5 mei

Op 5 mei viert Nederland Bevrijdingsdag. NS speelt in op de verwachte drukte en rijdt langere treinen naar de drie grootste festivals in Haarlem, Vlissingen en Zwolle om zoveel mogelijk feestvierders per trein naar hun feest te brengen. Ook staan extra NS-medewerkers klaar om reizigers op weg te helpen en stations en treinen schoon te maken. NS raadt festivalgangers aan rekening te houden met extra drukte, de tijd te nemen voor hun reis en vooraf de NS reisplanner te checken voor het meest actuele reisadvies.