Schoonmaken woonwijken Vroomshoop nu ook volop bezig na grote brand van 4 februari

Foto: Gemeente Twenterand

VROOMSHOOP – Zondagnacht 4 februari legde een grote brand een opslag in tuinmeubelen aan de Havenstraat in Vroomshoop in de as. Daarbij is flink wat asbest vrijgekomen. In het gebied ten oosten van de brandhaard zijn deeltjes van de stof neergekomen. Omdat asbest een zeer gevaarlijke stof is, gaf de gemeente het gespecialiseerde bedrijf Hein Heun al snel opdracht te beginnen met de eerste opruimwerkzaamheden, zoals bij de Oranjeschool en de doorgaande wegen. Afgelopen maandag is begonnen met het schoonmaken van de rest van het gebied.

De eigenaar van het afgebrande pand is verantwoordelijk voor al dat opruimen en heeft nu dus ook Hein Heun ingeschakeld om de rest van het gebied schoon te maken. De experts van Hein Heun dragen beschermende werkkleding en hebben speciaal gereedschap voor deze klus. Bewoners moeten dat dus niet zelf doen. Het bedrijf heeft een planning gemaakt om de woningen, speeltuinen en groenstroken te saneren, zoals dat schoonmaken in vaktermen heet. Dat saneren gebeurt in verschillende delen.

Acht weken

Maandag 12 februari is Hein Heun begonnen met het saneren van de woonwijken. Dat gebeurt in alle gebieden gelijktijdig met meerdere ploegen. Dit is een flinke schoonmaakklus, die wel acht weken kan duren. De planning is afhankelijk van het weer en van wat de schoonmaakploegen tegenkomen. Als dat tegenvalt, dan duurt het iets langer. De komende periode kunnen bewoners en bezoekers van het gebied meer overlast ervaren, omdat voor de schoonmaakwerkzaamheden onder meer kranen worden gebruikt. Dat is het geval bij asbest op daken en in dakgoten.

Werkzaamheden bij daglicht

Ook moeten er soms stukken van de wijk worden afgezet. Dat kan betekenen dat bewoners en bezoekers dan even niet met de auto bij bepaalde woningen kunnen komen. Er wordt gewerkt in meer dan tien ploegen van elk vier mensen. Bewoners hoeven niet thuis te zijn als zo’n ploeg langskomt. Het bedrijf neemt een dag van tevoren contact met bewoners op als hun perceel aan de beurt is. Tuinen en daken moeten wel vrij toegankelijk zijn. Auto’s moeten dan ook even elders geparkeerd worden. De schoonmaakwerkzaamheden vinden alleen bij daglicht plaats.