Rutte in persconferentie: alle scenario’s liggen op tafel

Landelijk – Volgende week maakt het kabinet bekend of de maatregelen om het coronavirus te bestrijden moeten worden aangepast. “Daarbij liggen alle scenario’s op tafel”, zei premier Rutte vandaag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

De gedeeltelijke lockdown, die vorige week dinsdag werd aangekondigd, geldt voor minstens vier weken, maar na twee weken zou de balans worden opgemaakt. Dat is volgende week. “We hopen snel het effect van de gedeeltelijke lockdown te kunnen zien”, zei Rutte.

Dagcijfers RIVM

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 10.007 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 726 meer dan gisteren werden gemeld. Er zijn 248 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 10 meer dan gisteren.

Op de intensive care werden 43 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn er 13 minder dan gisteren. In totaal liggen er nu 2073 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2003), van wie 472 op de IC (gisteren: 463). Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan ontslagen.

Bij het RIVM zijn 47 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 46 overlijdens gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 37 overlijdens per dag, tegen 24 per dag een week eerder.

Door achterstanden bij de GGD worden overlijdens niet altijd direct doorgegeven. Sommige overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM. Het aantal gemelde overlijdens loopt daardoor achter.