Rode Kruis: “Nederlanders slecht voorbereid op overstromingen”. Bent u goed voorbereid?

Foto: Mitchell Boswijk
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Veel Nederlanders zijn niet voorbereid op een eventuele ramp zoals een overstroming. Dat concludeert het Rode Kruis. 76 procent van de Nederlanders zegt niet te weten wat te doen bij een overstroming.

Nederland investeert honderd miljoenen euro’s aan de bescherming tegen hoogwater. Je denkt dus al snel: “Dat kan hier niet gebeuren”. Toch kan 60% van Nederland overstromen. Slechts 4,2 procent van de mensen acht zichzelf goed voorbereid en drie op de vier zijn aantoonbaar niet klaar voor een overstroming. Het Rode Kruis adviseert mensen dan ook om een noodpakket aan te leggen.

Tips:

Drinkwater

Als er een overstroming dreigt, zorg er dan voor dat je zoveel mogelijk drinkwater in huis hebt. Na een overstroming is het drinkwater namelijk zwaar verontreinigd. Vul zoveel mogelijk emmers en pannen met water. Heb je een badkuip? Vul die ook.

Elektriciteit

Bij een overstroming vallen vaak gas, elektriciteit en water uit. Laad telefoons, computers en andere nuttige apparaten daarom op, zolang er nog stroom is. Zorg dat je een opgeladen powerbank in huis hebt, deze kan goed van pas komen.

Zorg voor jezelf en een ander

Houd crisis.nl en de regionale radiozender in de gaten om te horen of je moet vertrekken of beter thuis kunt blijven. Moet je evacueren? Doe dit dan op tijd. Als je thuis blijft, ga dan naar de hoogste plek in huis waarvandaan je nog weg kunt komen via een dakraam en ladder. Ken jij iemand die zichzelf minder goed kan redden? Ga na of hij of zij je hulp nodig heeft.

Zorg voor je huis

Sluit gas, water en elektriciteit af, voordat het water binnenstroomt. Sluit afvoerputjes af, zodat rioolwater je huis niet kan instromen. Je kunt hiervoor zandzakken gebruiken, die je maakt door kussenslopen te vullen met zand.

Maak een noodpakket

Komt jouw deel van Nederland onder water te staan, houd er dan rekening mee dat het dagen kan duren voor de hulpdiensten jou bereiken. In die tijd heb jij waarschijnlijk geen toegang tot stroom, voedsel, water of kleding.

Zorg daarom dat je op een hoge plek in je huis een noodpakket klaar hebt liggen. daarin zit in ieder geval water, houdbaar eten, warmhouddekens, een EHBO-kit, waterdicht verpakte lucifers, waxinelichtjes een fluitje en een zaklamp. Vul bovenstaande opsomming aan met spullen die bij jouw situatie passen, bijvoorbeeld medicijnen of babyvoeding. Doe het vandaag nog, je weet nooit wanneer je een overlevingspakket nodig hebt.

Op de website www.overstroomik.nl kunt u aan de hand van uw postcode opzoeken of het water ook in uw buurt hoog kan komen.