RIVM: Veel meer besmettingen, aantal ziekenhuisopnames stijgt

Foto: GGD
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Landelijk – Afgelopen week zijn 8265 mensen besmet geraakt met het Covid-19-virus. Het aantal ziekenhuisopnames is ook toegenomen. De GGD’s hebben afgelopen week 92 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Vorige week ging het om 43 nieuwe opnames.

Het aantal nieuw gemelde doden (14) is lager dan vorige week (17). Het aantal coronapatiënten op de intensive care is de afgelopen 24 uur met 10 gestegen naar 53. 10 is de zogenoemde signaalwaarde volgens het coronadashboard. Als er drie dagen achter elkaar 10 of meer coronapatiënten op de IC bij komen, kan dat reden zijn voor extra maatregelen. 

Het reproductiegetal is gestegen meldt het RIVM verder. Dat ligt nu op 1,38. Dat betekent dat 100 mensen die besmet zijn samen 138 anderen besmetten. In de vorige wekelijkse coronarapportage van het RIVM stond het R-getal nog op 1,17, een week daarvoor op 1. Het reproductiegetal geldt als een belangrijke indicator voor de snelheid waarmee het virus zich onder de bevolking verspreidt.

In de afgelopen week hebben ruim 195.545 mensen zich laten testen in de GGD teststraten, vorige week waren dit nog 180.182 mensen. Het percentage positieve testen op landelijk niveau is deze week toegenomen van 2,8 procent in de voorgaande week naar 3,9 procent, deze week. Omdat het de kans groot is dat niet alle mensen met Covid-19 zich laten testen, zijn de werkelijke aantallen in Nederland waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.