Rijkswaterstaat stelt vanaf maandag 10.00 uur hitteprotocol in

Foto: Rijkswaterstaat

LANDELIJK – De temperatuur loopt na het weekend op tot boven de 30 graden. Op dinsdag kan het plaatselijk zelfs bijna 40 graden worden. Dit heeft impact op weggebruikers. Daarom zet Rijkswaterstaat vanaf maandagochtend 10:00 uur het hitteprotocol in.

Met het hitteprotocol helpt Rijkswaterstaat gestrande weggebruikers sneller verder. “Zo sturen wij naar ieder ongeval en pechgeval direct een bergingsauto. Hiermee voorkomen we dat mensen langer dan nodig in de hitte op het warme asfalt staan. De berger brengt de inzittenden naar een veilige locatie met voorzieningen”, aldus Rijkswaterstaat.

Flesjes koud water

Zorg voor voldoende flesjes (koud) water. Dat lijkt voor de hand liggend met deze temperaturen, maar neem altijd voldoende water mee onderweg. Ook als je maar een kort stukje de weg op gaat. De asfalttemperatuur kan op tropische dagen tot boven de 50 graden uitkomen. Als je dan onverhoopt met pech langs de weg komt te staan kun je het al snel erg warm krijgen. Een paar flesjes water zijn dan zeker geen overbodige luxe.

Ook kunnen weginspecteurs van Rijkswaterstaat niet genoeg flesjes water meenemen om iedereen die in de file of met pech stil komt te staan te kunnen voorzien van een verkoelende verfrissing. Neem daarom dus voldoende water mee voor jezelf, en je passagiers.

Datzelfde geldt ook voor het hebben van een paraplu in de auto. “Langs de weg is namelijk weinig schaduw”, waarschuwt Rijkswaterstaat. Als de zon met dergelijke temperaturen schijnt “dan kan een paraplu heel goed van pas komen.”