Rijkswaterstaat: hitteprotocol voor meeste provincies

Foto: Rijkswaterstaat

LANDELIJK – De temperatuur loopt dit weekend op en in de meeste provincies kan het kwik boven de 30 graden uitkomen. Dit heeft impact op weggebruikers. Daarom zet Rijkswaterstaat zaterdag vanaf 10:00 uur het hitteprotocol in.

Het hitteprotocol geldt zaterdag voor alle provincies, met uitzondering van Friesland, Groningen en Drenthe. Zondag geldt het protocol voor alle provincies. Met het hitteprotocol helpt Rijkswaterstaat gestrande weggebruikers sneller verder. Zo stuurt Rijkswaterstaat naar ieder ongeval en pechgeval direct een bergingsauto. Hiermee wordt voorkomen dat mensen langer dan nodig in de hitte op het warme asfalt staan. De berger brengt de inzittenden naar een veilige locatie met voorzieningen.

Flesjes koud water

Zorg voor voldoende flesjes (koud) water. Dat lijkt voor de hand liggend met deze temperaturen, maar neem altijd voldoende water mee onderweg. Ook als je maar een kort stukje de weg op gaat. De asfalttemperatuur kan op tropische dagen tot boven de 50 graden uitkomen. Als je dan onverhoopt met pech langs de weg komt te staan kun je het al snel erg warm krijgen. Een paar flesjes water zijn dan zeker geen overbodige luxe.

Paraplu?

Ook adviseert Rijkswaterstaat om een paraplu mee te nemen. Dat klinkt misschien gek als het buiten 30 graden en onbewolkt is, maar ook dan kan een paraplu heel goed van pas komen. Langs de weg is namelijk weinig schaduw. Als je in tropische temperaturen met pech langs de weg komt te staan biedt een paraplu goede bescherming tegen de zon.

(Bron: Rijkswaterstaat)