
Gisteren heeft politie basisteam Twente West een veiligheidscontrole gehouden op verschillende locaties binnen haar werkgebied. De locaties werden gekozen op eigen initiatief, maar ook naar aanleiding van klachten van omwonenden en mede-weggebruikers.
Deze klachten zijn vooral gericht op de snelheid, maar tijdens deze controles werd door de politie meteen ook een stuk (zogeheten) DDO-controle meegenomen. Dat wil zoveel zeggen als dat dat de politie inzichtelijk probeert te krijgen wie er in hun werkgebied rijdt, daarbij kijkend naar bijvoorbeeld antecedenten van de tenaam gestelden.
Als eerste werd gecontroleerd op de Goorseweg in Enter in verband met snelheid. Hier werd een 52-jarige inwoner van Rijssen bekeurd omdat hij 97 km/u reed, waar 60 km/u is toegestaan.
Op de parallelweg Nijverdalsestraat/Wierdensestraat tussen Wierden en Nijverdal wordt ook vaak te hard gereden. En dat bleek: twee personenauto’s reden te hard (respectievelijk 88 en 87 km/u) en een snorfietser reed het dubbele van zijn toegestane snelheid.
De N35 blijft een aandachtspunt voor de politie waar het gaat om veiligheid. Agenten hebben daar drie kwartier gestaan met de lasergun met als resultaat twee snelheidsovertreders: een 31-jarige man uit Raalte reed hier 110 km/u, waar 80 km/u is toegestaan en kreeg een bekeuring. De andere bestuurder (die 115 km/u reed) kon niet worden staande gehouden en hij/zij krijgt de bekeuring thuis gestuurd.
Bij alle snelheidscontroles heeft de politie vooral gekeken naar de excessen. “Het is ons er namelijk niet om te doen om zoveel mogelijk bekeuringen uit te schrijven. We willen vooral toezicht houden vanwege de veiligheid (we schrijven liever een bekeuring uit, dan dat we uw familie moeten vertellen dat u een ongeluk heeft gehad)”, aldus de politie.
Tegen het einde van de controle werd in Nijverdal nog een bestuurder staande gehouden, waarvan agenten vermoedden dat hij onder invloed van drugs reed. De speekseltest die bij hem afgenomen is, bevestigde dit vermoeden, waarop deze 19-jarige Nijverdaller werd aangehouden.
“De bijzonderheden ten aanzien van de automobilisten met antecedenten hebben we in onze systemen vastgelegd. Deze informatie kan op een later tijdstip soms zomaar een ontbrekend puzzelstukje in een onderzoek blijken te zijn, dus zeker waardevol”, laat de politie weten.
Geef een reactie