Politie: “Nog steeds mensen slachtoffer van zogenaamde Microsoft oplichting”

Foto: Politie

Nog steeds komen er bij de politie aangiftes binnen van zogenaamde Microsoft oplichting. Nou kun je natuurlijk meteen denken ‘ach wat dom, dat weet je nu toch inmiddels wel een keer’, maar toch blijkt steeds weer, dat niet iedereen er even scherp op is. De oplichters zijn kennelijk dusdanig overtuigend in hun werkwijze, dat je er op een onbewaakt ogenblik zomaar in kunt trappen.

Om iedereen weer even aan te scherpen, legt de politie hieronder nog maar weer eens uit, hoe deze oplichters te werk gaan:

Je wordt gebeld door een Engelssprekende heer of dame, die zegt namens Microsoft te bellen. Hij of zij vertelt je, dat je grote problemen hebt op je computer. Je zou last van hackers hebben, en zij kunnen je helpen deze hackers uit je computer te weren. Je moet dan alleen even wat handelingen of checks op je computer doen. Voor je het weet, zitten ze dan al in je computer. Voor deze hulpvaardige dienst moet je dan alleen nog even een klein bedrag overmaken.
Bij het opstarten van je internetbankieren hebben ze dan meteen ook toegang tot je bankgegevens. En zo kan het gebeuren, dat je zomaar een geldbedrag kwijt bent.

We kennen allemaal de kreet ‘Hang op, klik weg, bel uw bank’, maar daar sta je op zo’n moment misschien helemaal niet op aan. Veel mensen zijn ook niet dusdanig vertrouwd met de computer, en varen in vertrouwen blind op de goedbedoelde adviezen van de Microsoft-medewerker. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn…..
Verrassing! Het ís ook te mooi om waar te zijn!!

Dus daarom nog maar weer eens de waarschuwing: laat niemand zomaar in je computer!
Heb je een Engelssprekende Microsoft-medewerker aan de lijn?
HANG OP!!
Krijg je een mail (van bijvoorbeeld een bestelling die je niet hebt geplaatst, of een zogenaamde ‘boete’ van de CJIB) met een linkje?
KLIK WEG!
En zie je iets op je internetbankieren dat je niet vertrouwt?
BEL UW BANK!!

Deel dit vooral ook met je familieleden, die zelf geen Facebook of Twitter hebben, maar bijvoorbeeld wel gebruik maken van internetbankieren. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*