Oorzaak witte kleur in sloot langs de Schering in Genemuiden bekend

Foto: Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta)

GENEMUIDEN – Zaterdagmiddag 12 augustus ontving het waterschap de melding dat in Genemuiden het water in de sloot langs de Schering, op de hoek van de Inslag, wit kleurde. Medewerkers zijn ter plaatse gegaan om monsters te nemen en de sloot af te dammen, zodat de stof zich niet verder verspreidde in het water. Na analyse van de monsters door waterlaboratorium Aqualysis blijkt dat het titaangehalte in het water te hoog was.

Titaan wordt als witte kleurstof veel gebruikt in verf, tandpasta en zonnebrandcrème. Door de vele regen van afgelopen week verdunde de stof snel en verdween de witte kleur grotendeels al uit de sloot. Het waterschap heeft tot vrijdagochtend gewacht met het weghalen van de afdamming omdat eerst uitsluitsel over de stof nodig was. Uit metingen blijkt nu dat de waardes in het water weer normaal zijn. Daarom zijn er geen maatregelen meer nodig.

Oorzaak onbekend

De stof is via de regenwaterafvoer in de sloot terecht gekomen, maar hoe de stof in de regenwaterafvoer terecht is gekomen, is onbekend. Het is belangrijk dat er geen schadelijke stoffen via de regenwaterafvoer worden weggespoeld omdat de regenwaterafvoer in veel gevallen rechtstreeks op een sloot is aangesloten. Het waterschap roept inwoners en bedrijven dan ook op om goed op te letten wat er via de regenwaterafvoer wegspoelt. In principe is, zoals de naam al zegt, alleen regenwater toegestaan.