Onderzoek naar nepagenten leidt naar zes verdachten

Twee nette mannen die aan de deur komen en vertellen van ze van de politie zijn. Ze vertellen dat het huis van de oudere bewoner op een inbrekerslijst staat en willen even bij de kluis kijken. Dit soort meldingen kreeg de politie heel vaak binnen in 2015. Daarom werd een breed onderzoek gestart.

De meldingen kwamen uit Gelderland, Overijssel, Brabant, Zuid-Holland, Limburg, Drenthe en Noord-Holland. In totaal worden er 53 zaken in het onderzoek meegenomen. In oktober worden er twee hoofdverdachten aangehouden. Maar daarmee is het onderzoek niet voorbij.

Legitimatiebewijzen

De politie heeft namelijk ook een man achterhaald die verdacht wordt van het namaken van legitimatiebewijzen van de politie. Het gaat om een 28-jarige man uit Beuningen. Ook is er een 47-jarige man uit Heteren aangehouden die de opdracht gegeven zou hebben voor het maken van de valse legitimatiebewijzen. Daarbij zijn een computer en printer in beslag genomen.

Witwassen

In het onderzoek heeft de politie zich ook gericht op crimineel verkregen winsten, het geld dat de hoofdverdachten verdiend zouden hebben met hun daden. Er zijn drie Arnhemmersaangehouden omdat ze betrokken zouden zijn bij het witwassen van de buitgemaakte spullen. Het gaat om twee mannen van 43 en 25 jaar, en een vrouw van 53 jaar.

Ernstige zaak

Dit is een belangrijk onderzoek voor de politie omdat het om kwetsbare slachtoffers gaat. Bovendien raakt dit het vertrouwen in de politie, omdat de slachtoffer bestolen zijn door mensen die zich voordeden als politieagent. De slachtoffers waren in de meeste gevallen hoogbejaard, en fysiek of mentaal minder weerbaar. Er is voor een groot bedrag aan geld en sieraden gestolen, die vaak ook een enorme emotionele waarde hebben.

Het politieonderzoek is inmiddels in de afrondende fase. Het onderzoeksdossier zal worden overgedragen aan het Openbaar Ministerie.