Oefening Korps Nationale Reserve in Ommen

OMMEN – Op 27, 28 en 29 oktober vindt in Ommen een militaire oefening plaats van het Korps Nationale Reserve (Natres) van de Koninklijke Landmacht. De oefening wordt voornamelijk gehouden in en rondom het centrum van Ommen en in het gebied rondom De Carousel en Het Vechtdal College. Het Korps Nationale Reserve overnacht in tenten op de Rotbrink, mnaast Sportrijk Fit & Gezond.

Bewaken en beveiligen

Het Korps Nationale Reserve gaat oefeningen doen met betrekking tot het bewaken en beveiligen. Hiervoor gebruiken zij verschillende objecten in onze gemeente, waaronder theater Carrousel, een school, een rioolwaterzuiveringsinstallatie en een energiecentrale. Daarnaast oefenen de militairen met het verlenen van onder militaire bijstand en steunverlening in de openbare ruimte.

Reservisten

Militairen van het Korps Nationale Reserve (Natres) zijn reservisten. Dat betekent dat zij een militaire functie naast hun studie of baan in de burgermaatschappij verrichten. De kerntaak van de Natres is het bewaken en beveiligen van het Nederlands grondgebied. Natres-militairen worden daarnaast regelmatig ingezet bij rampenbestrijding en ceremoniƫle taken. Ze trainen en oefenen periodiek voor onze nationale veiligheid.

Terrorisme in Nederland

Sinds eind 2018 worden militairen van het Korps Nationale Reserve opgeleid om inzetbaar te zijn voor specifieke ondersteuning van de Nationale Politie bij Terrorisme in Nederland (TIN). Natres-militairen volgend hiervoor de zgn. BB-TIN opleiding. Deze is nauw afgestemd met DOPS en de Nationale Politie, die hieraan strenge eisen stellen. Na een succesvolle afronding is de reservist gekwalificeerd en kan deze worden ingezet voor bewakings- en beveiligingsopdrachten onder leiding van en samen met de Nationale Politie of de Koninklijke Marechaussee.