NS start proef met bodycams voor hoofdconducteurs en servicemedewerkers

Foto: NS

LANDELIJK – Een groep hoofdconducteurs en servicemedewerkers draagt vanaf vandaag een bodycam. NS start de proef met de bodycams om de veiligheid en het veiligheidsgevoel van personeel te vergroten. In lastige situaties kunnen zij de camera, die beeld en geluid opneemt, aanzetten. De camerabeelden kunnen, in aanvulling op de camera´s in treinen en stations, gebruikt worden voor opsporingsdoeleinden door justitie en politie. Met de proef breidt NS het gebruik uit van de bodycam die al standaard door ruim 700 medewerkers Veiligheid & Service gedragen wordt. In totaal nemen 120 NS´ers vrijwillig deel aan de proef.

Agressie en intimidatie tegen NS-medewerkers komt helaas dagelijks voor. “Niemand gaat naar zijn werk om uitgescholden, bespuugd of geslagen te worden,“ aldus Eelco van Asch lid Raad van Bestuur NS. “Wij doen er alles aan om de veiligheid van onze collega´s en reizigers te vergroten. Een bodycam werkt de-escalerend en wordt al door veel beroepsgroepen gedragen. Bijkomend voordeel is dat deze camerabeelden gebruikt kunnen worden voor opsporingsdoeleinden en collega´s ondersteunt bij hun aangifte. Dit helpt justitie en politie om mensen die voor ellende zorgen op te sporen en te vervolgen.“

Hoe ziet de proef eruit?

Gedurende zes maanden geeft de proef informatie over het gebruik van de bodycam en het effect ervan. Aan de ene kant gaat het over de praktische kant. Zit de camera niet in de weg bij het uitvoeren van de werkzaamheden? Aan de andere kant gaat het over het effect op reizigers en gedrag. Hoe reageren reizigers op het gebruik van de bodycam? Zorgt de bodycam voor een preventieve werking wat betreft agressie? Na een half jaar worden de resultaten geëvalueerd.

(Bron: NS)