Noodsituatie bij 112 melden kan nu ook via app

Mensen in een noodsituatie kunnen vanaf vandaag ook via een app de hulpdiensten alarmeren. De SOS Alarm App verzamelt informatie over de aard van de noodsituatie en waarschuwt hulpverleners nog voordat iemand met de meldkamer wordt doorverbonden.

Verder worden vrijwillige hulpverleners die toevallig in de buurt zijn gewaarschuwd, zoals BHV’ers of artsen in hun vrije tijd. 32.000 hulpverleners hebben zich aangemeld om een bericht te krijgen als ze in een straal van een kilometer van een ongeval zijn. De Landelijke SOS Alarm Hulpdienst, die de app heeft ontwikkeld, hoopt dat dat er eind dit jaar 100.000 zijn.

‘Grotere overlevingskans’

De app geeft onder meer locatiegegevens door aan de meldkamer. Ook kan een gebruiker foto’s van de noodsituatie doorsturen en moet hij aangeven hoe veel mensen daarbij zijn betrokken. Op basis van die informatie worden hulpdiensten op pad gestuurd. Aansluitend wordt de gebruiker altijd telefonisch doorverbonden met de meldkamer.

De stichting Landelijke SOS Alarm Hulpdienst zegt dat de app de overlevingskansen vergroot, omdat aanrijtijden kunnen worden verkort. De app is beschikbaar voor het smartphones met de besturingssystemen iOS en Android.

https://www.youtube.com/watch?t=162&v=9OlKVjJimiM