Noodbevel in Apeldoorn na oproep om aangehouden boeren te bevrijden

Foto ter illustratie van boerenacties eerder deze week.

APELDOORN – De burgemeester van Apeldoorn heeft vanavond voor de hele stad Apeldoorn een noodbevel afgekondigd. Aanleiding voor het noodbevel zijn oproepen op social media om met zoveel mogelijk mensen naar het politiebureau van Apeldoorn te komen met als doel twee eerder aangehouden mannen te bevrijden. De twee werden maandagavond aangehouden op de A50. Het noodbevel is vanavond om 20.30 uur ingegaan.

Burgemeester Heerts: “Demonstreren is een grondrecht. Zolang het binnen de grenzen van de wet blijft is binnen Apeldoorn veel mogelijk. Blokkeren van wegen, brandstichting en (dreigingen van) verstoring van de openbare orde en veiligheid staan we niet toe. Uit de vele verontwaardigde reacties uit de samenleving blijkt duidelijk, dat je met dit soort onwettige acties alle begrip en draagvlak verspeeld. De acties van de afgelopen dagen hebben niks meer te maken met vrijheid van meningsuiting”.

Met het noodbevel kan de politie optreden tegen relschoppers, wegen afsluiten, plekken ontruimen en samenscholingen verbieden. Mensen die na een verzoek van de politie niet vertrekken kunnen worden aangehouden.

Op dit moment zijn er geen verstoringen in Apeldoorn laat de politie weten.