Nederland zet zich schrap voor mogelijke boerenprotesten van morgen

LANDELIJK – Wie maandag de weg op gaat moet rekening houden met serieuze vertraging. Boeren hebben aangekondigd onder meer de toegangswegen naar Schiphol te willen blokkeren en het ‘land plat te leggen’.

Waar en wanneer is niet bekend. Het advies aan de weggebruiker is om maandag voor vertrek je op de hoogte te stellen van de actuele situatie op de weg. Als er veel vertraging op de route is, vertrek dan later of werk thuis. Toch op pad? Neem dan flesjes (koud) water mee. Zo ben je goed voorbereid voor het geval je toch onverhoopt ergens vast komt te staan. Kom je onderweg landbouwvoertuigen tegen? Houd dan rekening met snelheidsverschillen en pas de rijstijl hierop aan: houd afstand en minder snelheid.

Vliegverkeer

Schiphol en KLM roepen reizigers op om morgen met de trein naar het vliegveld te komen. De Koninklijke Marechaussee heeft eenheden en materieel paraat om in te kunnen grijpen als boeren luchthavens willen blokkeren. Defensie heeft vrachtwagens klaarstaan om in beslag genomen trekkers af te voeren.

Groningen Airport Eelde zegt begrip te hebben voor de situatie waarin de boeren zich bevinden. Vliegveld Groningen Airport Eelde roept de boeren ook op om het vliegveld te ontzien omdat het diensten verleent voor het algemeen maatschappelijk belang zoals een traumahelikopter. Ook landen en stijgen er orgaandonorvluchten op voor het ziekenhuis in Groningen.

Ook distributiecentra voor levensmiddelen en de haven van Rotterdam zijn beducht voor blokkeeracties van boeren op maandag.