Minister Dilan Yesilgöz (Veiligheid & Justitie) geschrokken van onrust in Staphorst

STAPHORST – Minister Dilan Yesilgöz van Veiligheid & Justitie is geschrokken van de wijze waarop demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Staphorst zijn belaagd door tegendemonstranten.

“Ik heb de beelden uit Staphorst gezien en ben geschrokken van de wijze waarop KOZP-demonstranten door tegendemonstranten zijn belaagd”, schrijft ze in een tweet. “Demonstreren is een groot recht, sta voor wat je wil. Maar je mag nooit met geweld of intimidatie de ander de mond snoeren.”

Aangifte Amnesty International

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft aangifte gedaan van bedreiging, vernieling en intimidatie bij de Sinterklaasintocht in Staphorst zaterdag. “De meute die zich verzameld had rond onze auto had het bewust op ons gemunt omdat we van Amnesty waren”, zegt een woordvoerder tegen de NOS.

De waarnemers gingen mee met actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP), die van plan was in het dorp te demonstreren omdat er Zwarte Pieten meeliepen bij de intocht. Maar voordat de demonstranten en de waarnemers het dorp in konden rijden, werden zij door vele tientallen personen bestookt met vuurwerk en bekogeld met eieren.

De politie is een onderzoek gestart naar het hinderen van een toegestane demonstratie en andere strafbare feiten die in en om Staphorst zijn gepleegd.