Meerdere ziekenhuizen maken helikopterplatform gebruiksklaar voor patiëntenvervoer per helikopter

LANDELIJK – Meerdere ziekenhuizen hebben hun helikopterplatform weer gebruiksklaar gemaakt. Met de helikopter kunnen coronapatiënten snel verplaatst worden naar een ander ziekenhuis, ook als dat verderop in het land ligt.

Ziekenhuis Rivierenland in Tiel heeft het helikopterplatform deze week vrijgemaakt voor gebruik. Het ziekenhuis zegt op haar website het “geen fijne ontwikkeling. Het betekent namelijk dat er niet altijd plek is voor een patiënt in een ziekenhuis in de buurt.”

Het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel heeft vanaf komende donderdag weer een landingsplaats voor helikopters ingericht. Een aantal parkeerplaatsen wordt ervoor afgezet. Reden is de toename van het aantal coronapatiënten. “We realiseren ons dat een (tijdelijke) helikopter landingsplaats verre van ideaal is in een woonwijk”, aldus het ziekenhuis. “In deze periode is het echter van levensbelang voor onze patiënten.”

Het helikopterplatform van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heropent deze week ook opnieuw. “Via het platform kunnen patiënten met corona per helikopter worden overgebracht naar ons ziekenhuis of vanuit ons ziekenhuis naar elders in het land of buitenland”, zegt het ziekenhuis op de website. “We hadden allemaal gehoopt dat dit helikopterplatform niet meer nodig zou zijn. We weten wat een indrukwekkende gebeurtenis dit kan zijn voor patiënten en hun naasten en voelen met hen mee.”

In 2020 werden ook al patiënten per helikopter vervoert naar ziekenhuizen elders in het land en naar Duitse ziekenhuizen.