Luchtmacht oefent met Apache gevechtshelikopters boven gemeenten Olst-Wijhe, Raalte, Dalfsen en Hellendoorn

OLST – WIJHE – RAALTE – DALFSEN – HELLENDOORN – Vandaag dinsdag 10 mei tot en met donderdag 12 mei vindt de oefening ‘Audacious Hawk’ plaats in onder andere de gemeenten Olst-Wijhe, Raalte, Dalfsen en Hellendoorn.

Apache gevechtshelikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) onderdeel van de Koninklijke Luchtmacht trainen dan samen met grondtroepen van de Koninklijke Landmacht.

Beoefenen grond-lucht samenwerking

In de militaire oefening wordt de grond-lucht samenwerking en het leveren van luchtsteun voor grondtroepen getraind; zogenaamde Close Air Support (CAS) procedures worden beoefend. CAS is een vorm van direct support aan grondtroepen, waarbij militaire gevechtsvliegtuigen of -helikopters vuursteun leveren op korte afstand van de eigen troepen. CAS vergt een grote mate van coördinatie tussen lucht- en grondeenheden en daarom is communicatie tijdens de uitvoering noodzakelijk.

Vliegen onder verhoogde dreiging

In omstandigheden waarbij sprake is van een verhoogde dreiging is vliegen op hoogte geen optie. Helikopters moeten daardoor laag blijven om zich te verschuilen. Dekking zoeken doen zij op lage hoogte achter obstakels, zoals een rij bomen, een bosperceel of heuvel. Hierdoor kunnen zij ongezien hun missie uitvoeren en buiten het radarbeeld van de tegenstander blijven. Laagvliegen en gebruik maken van de dekking van het terrein is een manier van zelfbescherming voor helikoptervliegers. Dit vraagt echter wel om specifieke training en ervaring.