Lockdown met 3 weken verlengd tot 9 februari, kabinet vraagt OMT om spoedadvies avondklok

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LANDELIJK – Het kabinet maakt zich ernstige zorgen over de dreiging van de Britse variant van het coronavirus. “De beelden uit Engeland en Ierland zijn hartverscheurend en alarmerend”, zei premier Rutte tijdens de persconferentie over de aanpak van de coronacrisis. Daarom heeft het kabinet besloten de lockdown met drie weken te verlengen tot 9 februari.

“Er was geen andere keuze”, zei Rutte. Niet vanwege de coronabesmettingen die niet genoeg dalen en ook vanwege de zorgen over de Britse variant.
Scholen en kinderopvang

In eerste instantie zouden scholen en de kinderopvang op 18 januari weer opengaan, maar zondag werd na kabinetsoverleg over corona op het Catshuis al aannemelijk dat ze langer dicht blijven. De lockdown, die sinds half december van kracht is en tot zeker 19 januari zou gelden, wordt verlengd met drie weken. Middelbare scholen blijven wel dicht zolang de lockdown geldt.

Het kabinet wil basisscholen en de kinderopvang op 25 januari weer openen, maar dat hangt wel af van een onderzoek naar de vatbaarheid van kinderen voor de zogeheten ‘Britse variant’ van het coronavirus. Pas nadat de deskundigen van het OMT met een advies erover zijn gekomen, neemt het kabinet een besluit.

Verlengen steunmaatregelen

Het kabinet heeft ook besloten de steunmaatregelen voor het bedrijfsleven te verlengen. Daarnaast roept het kabinet Nederlanders op om zich te houden aan de reisbeperkingen en alleen naar het buitenland te gaan als het strikt noodzakelijk is. Daar dienen mensen zich tot en met maart aan maart aan te houden, zei Rutte.

Avondklok

Eerder vandaag werd al bekend dat het kabinet advies heeft gevraagd aan het Outbreak Management Team over de invoering van een avondklok. Het kabinet wil de verspreiding van de zogeheten ‘Britse variant’ van het coronavirus, die besmettelijker is dan eerdere varianten, zoveel mogelijk beperken. Mogelijk draagt een avondklok daaraan bij, maar daar wil het kabinet eerst advies over.

1,5 meter afstand scholieren

Ook vandaag werd bekend dat leerlingen op middelbare scholen waar mogelijk weer 1,5 meter afstand tot elkaar moeten gaan houden. Middelbare scholieren moeten nu al wel 1,5 meter afstand houden tot volwassenen, maar niet tot elkaar.

Eerder moesten ze dat nog wel, maar die maatregel werd in de zomer losgelaten.

(Bron: RTL-Nieuws)