Grote verkeerscontrole langs oostgrens

De bestrijding van criminaliteit en mobiel banditisme en het vergroten van de verkeersveiligheid langs de Nederlands-Duitse grens. Dat was het doel van een grote controleactie die woensdagavond plaatsvond.

Van Groningen tot Aken kwamen politiemensen en diverse opsporingspartners in actie, niet alleen op de weg, maar ook op het water en het spoor. Er werden meerdere personen aangehouden, ook zijn de nodige verkeersovertreders beboet.

Aan de Nederlandse kant werden de controles uitgevoerd door de Koninklijke Marechaussee, de Douane, Belastingdienst en de politie-eenheden Noord-Nederland, Oost-Nederland en de Landelijke Eenheid (dienst Infra). Aan de controles werkten zo’n 225 medewerkers van de bovengenoemde organisaties mee.

Het zwaartepunt van deze controle met betrekking tot criminaliteitsbestrijding lag naast het mobiel banditisme bij verdovende middelen, vreemdelingenwetgeving en mensenhandel. Ook werd gecontroleerd op autodiefstallen.

Verkeersveiligheid

Voor het vergroten van de verkeersveiligheid werd gecontroleerd op verkeersdelicten, zoals rijden onder invloed van alcohol/drugs en rijden zonder rijbewijs. Controles vonden zowel plaats op grote verkeersaders als in het achterland. De controle werd vanuit een douanekantoor bij grensovergang De Lutte gecoördineerd door de politie, KMAR en douane.

Tijdens deze controle werden ongeveer 2.500 voertuigen en ruim 3.200 bestuurders gecontroleerd. Tijdens alcoholcontroles hebben bijna 1.500 bestuurders meegewerkt aan de verplichte blaastest.

In totaal 46 bestuurders kregen onder andere een bekeuring voor het rijden onder invloed, rijden zonder rijbewijs, snelheidsoverschrijdingen en de technische staat van het voertuig.

Verder werd er een persoon bekeurd voor het invoeren van paarden zonder certificaat en werd er een bekeuring uitgeschreven in verband met het vervoer van gevaarlijke stoffen.

Drugscontroles

Bij een drugsactie in de trein Enschede-Gronau werden zes personen staande gehouden met geringe hoeveelheden drugs. Bij 1 persoon werd een verboden slagwapen aangetroffen. Hij krijgt een proces-verbaal. Daarnaast werden bij andere controleposten nog eens acht personen staande gehouden met geringe hoeveelheden drugs.

Openstaande boetes

Tijdens de controles werden verschillende personen gecontroleerd die nog een geldboete open hadden staan. In totaal kon ongeveer 2.000 euro aan openstaande boetes worden geïnd. De Douane en Belastingdienst hebben ongeveer 10.000 euro aan belastingschulden geïnd. Daarnaast werd op 16 voertuigen beslag gelegd.

Tevens werden bij de controle op de autosnelweg A12 twee personen aangehouden in verband met heling en diefstal en twee personen op verdenking van mensenhandel. Alle verdachten zijn ingesloten voor nader onderzoek.