Grote heidebrand op schietterrein bij Oldebroek, rookwolken tot ver in Overijssel te zien

Foto: Mitchell Boswijk

Aan het einde van de middag is op het Artillerie SchietKamp (ASK) bij Oldebroek een grote heidebrand uitgebroken.

Het gaat het om een stuk heide van 200 bij 600 meter. De rookwolken zijn tot ver in Overijssel te zien.

De brandweer is met 12 brandweerwagens ter plaatse om de brand te blussen en wordt daarbij ondersteund door waterwagens en diverse coördinerende eenheden.

Een woordvoerder van de veiligheidsregio zei aanvankelijk dat de brand veroorzaakt was door een schietoefening, maar het blijkt dat zo’n oefening er op zondag niet is. Het kan zijn dat er nog munitie lag van een eerdere oefening, aldus de woordvoerder.

Om verdere uitbreiding van de brand te voorkomen is de brandweer stoplijnen aan het maken. Daarnaast zijn de blusheli’s van de luchtmacht aangevraagd.

UPDATE 20.00 uur:

De heidebrand is onder controle. Wel is er nog enige rookontwikkeling, maar deze neemt sterk af. Er zijn 3 pelotons reguliere brandweer en 1 peloton defensiebrandweer aan het blussen. Een blusheli is onderweg.

UPDATE 20.35 uur:

Ondanks dat de brand onder controle is wordt de heli toch ingezet. Buiten de paden is het, vanwege aanwezige munitie, lastig blussen. De blusheli zal rond 21.00 uur ingezet wordt. De verwachting is dat de laatste vuurhaarden dan afgeblust zijn.

De heli, zal het water halen uit het Heerderstrand. Politie is daar aanwezig om eventuele zwemmers uit het water te halen.

Foto: Mitchell Boswijk
Foto: Mitchell Boswijk