Gemeente na brand papierrecyclingsbedrijf in Staphorst: Vee binnen en niet oogsten

Foto: Arnaud Vaartjes

Staphorst – In de nacht van 17 op 18 juli brak brand uit bij Huhtamaki Paper Recycling aan de Industrieweg in Staphorst. Naar aanleiding van de neergeslagen roetdeeltjes zijn er uit voorzorg metingen verricht.

De resultaten van deze metingen worden binnen een aantal dagen verwacht. De GGD, Veiligheidsregio IJsselland en de Gemeente Staphorst geven tot die tijd uit voorzorg onderstaande adviezen af voor het aandachtsgebied (zie kaart onderaan artikel):

“Vooruitlopend op de uitslagen hiervan is het advies om te stoppen met begrazing en vee binnen te houden. Melk van vee dat vandaag buiten heeft gestaan, wordt aangeraden apart te houden. Daarnaast het advies om geen gewassen uit eigen tuin te eten, met uitzondering van gewassen die u kunt schillen of die uit een kas komen. Maaien en oogsten wordt afgeraden. Houd hobbykippen binnen en eet voorlopig geen eieren van hobbykippen die buiten lopen. Op de bijgevoegde kaart ziet u het aandachtsgebied”.

Locoburgemeester Lucas Mulder heeft vannacht en vandaag gesproken met betrokkenen en omwonenden. “Het is een trieste aanblik, het bedrijfspand is verloren. Gelukkig zijn er geen slachtoffers. Met waardering zie ik dat hulpverleners en vrijwilligers zich volop inzetten.”

Naar verwachting zijn de meetresultaten na het weekend bekend. Op basis hiervan volgt een nieuw advies van de gemeente.

Hieronder kunt u de kaart met het aandachtsgebied downloaden.

Kaart: Brand Huhtamaki Staphorst def. (pdf)