Eerste schatting schade door storm Poly: 50 tot 100 miljoen euro

LANDELIJK – Volgens een schatting van het Verbond van Verzekeraars komt de verzekerde schade aan woningen, auto’s en bedrijfsgebouwen door de storm Poly uit op 50 tot 100 miljoen euro. Dit blijkt uit een eerste inventarisatie door het Data Analytics Centre van het Verbond van Verzekeraars.

Richard Weurding, algemeen directeur bij het Verbond van Verzekeraars: “Poly heeft heftig huisgehouden en de impact is groot. Onze modellen geven nu een bedrag aan op basis van historische data. Dit is een eerste schatting, deze kan nog oplopen. Naast veel schade en overlast is er ook iemand overleden door een boom die op haar auto viel. Een aantal mensen raakte zwaargewond. Dat is verschrikkelijk.”

Omgevallen bomen

Poly is als zware zomerstorm uitzonderlijk. De zwaarst gemeten windstoot, van 146 kilometer per uur, is de sterkste ooit tijdens een zware storm in de zomer. Richard Weurding: “Zomerstormen komen niet zo vaak voor, in tegenstelling tot stormen in de herfst en winter. Zomerstormen zorgen voor grote verschillen op relatief korte afstanden en leveren vaak meer problemen op. Bomen staan bijvoorbeeld in de zomer vol in blad en vangen dus veel wind. Daarom zie je relatief veel omgevallen bomen door de storm met overlast en schade tot gevolg.”

(Bron: Verbond van Verzekeraars)