Deze week extreem druk op de weg, vooral donderdag veel files verwacht vanwege onstuimige weersomstandigheden

LANDELIJK – Ons land krijgt later deze week te maken met onstuimige weersomstandigheden die in combinatie met het vroeger invallen van het donker door de wintertijd kunnen zorgen voor extra drukte op de weg.

Vooral donderdag verlopen beide spitsen mogelijk zeer druk, volgens weeronline. Vanwege de wintertijd is het alweer vroeg donker en regen en wind zorgen voor extra drukte op de wegen. Woensdag volgt vanuit het zuidwesten regen. Ook de zuidenwind neemt in kracht toe met windstoten tot ongeveer 70 km/uur. Dit is het startsein voor de onstuimige dagen die volgen.

Vooral de periode donderdag tot en met zaterdag is nat en onstuimig. Donderdag valt geruime tijd regen en daarna volgen nog talrijke buien. Op veel plaatsen valt tot en met zaterdag zo’n 20 tot 50 mm, in de kustgebieden kan 50 tot 70 mm vallen en lokaal zijn nog hogere neerslagsommen mogelijk.

Ook de wind is al die dagen duidelijk aanwezig en vooral donderdag is een kleine kans op storm aan zee, windkracht 9. Sowieso staat er donderdag een krachtige tot stormachtige zuidenwind, windkracht 6 tot 8 met uitschieters van 80 tot lokaal 100 km/uur. De temperatuur stijgt donderdag naar 13-14 graden, de dagen daarna is het veelal 11-12 graden.

Veel files op donderdag verwacht

De impact op het verkeer is dan ook groot en donderdag, doorgaans de drukste dag van de week, zullen de files lang zijn. Niet alleen vanwege de vele regen die verwacht wordt, lokaal kan 10 tot 20 mm vallen, maar ook de wind is merkbaar aanwezig. Naast de krachtige tot stormachtige wind, zijn het vooral de zware windstoten die hinderlijk zullen zijn voor het verkeer.

(Bron: WeerOnline)