Defensie waarschuwt voor geluidsoverlast door grote oefening Falcon Autumn

LANDELIJK – Een internationale militaire oefening die drie weken duurt kan in grote delen van Nederland geluidsoverlast geven, waarschuwt Defensie. Voor de internationale oefening Falcon Autumn vliegen helikopters van het Defensie Helikopter Commando lager dan normaal boven Oost-Nederland van 31 oktober tot 18 november.

Aan de oefening Falcon Autumn doen 37 helikopters mee die laag mogen overvliegen. Ook wordt er geoefend met munitie en granaten, die voor knallen kunnen zorgen. In totaal nemen meer dan duizend militairen deel uit Nederland, Duitsland, Polen en de Verenigde Staten.

Het vliegprogramma begint op 31 oktober en duurt tot 18 november. De helikopters mogen in die periode in 2 gebieden laagvliegen: Oost-Nederland (van Friesland en Groningen tot Noord-Brabant) en Valkenburg (Zuid-Holland).

Trainingen van 6 uur ‘s ochtends tot middernacht

De militairen oefenen onder meer vanuit de lucht en vanaf de grond het aanleggen van een bruggenhoofd in vijandelijk gebied. Ook vliegen de Apache-gevechtshelikopters. Manschappen en materieel worden gedropt uit helikopters. In de laatste week van Falcon Autumn is er een grote gezamenlijke oefening bij voormalig vliegveld Valkenburg. Er wordt dagelijks getraind van 06.00 uur ‘s morgens tot middernacht, maar niet op zondag.

Foto: Defensie