Apache gevechtshelikopters oefenen week lang in omgeving Raalte en Hellendoorn

Foto: Defensie

RAALTE – HELLENDOORN – Van maandag 5 september tot en met donderdag 8 september trainen Apache gevechtshelikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) in en rondom omgeving Raalte en Hellendoorn.

Op de bovengenoemde dagen trainen de Apaches (gesimuleerd) het aanvallen en uitschakelen van gronddoelen onder verhoogde dreiging. De helikopters vliegen daarbij meerdere keren per dag, zowel overdag als ’s avonds, op lage hoogte tussen 09:30 en 22:30 uur.

Vliegen onder verhoogde dreiging

In omstandigheden waarbij sprake is van een verhoogde dreiging is vliegen op hoogte geen optie. Helikopters moeten daardoor laag blijven om zich te verschuilen. Dekking zoeken doen zij op lage hoogte achter obstakels, zoals een rij bomen, een bosperceel of heuvel. Hierdoor kunnen zij ongezien hun missie uitvoeren en buiten het radarbeeld van de tegenstander blijven. Laagvliegen en gebruik maken van de dekking van het terrein is een manier van zelfbescherming voor helikoptervliegers. Dit vraagt echter wel om specifieke training en ervaring.

Om deze tactische procedures te beoefenen is een tijdelijk laagvlieggebied aangevraagd in de provincie Overijssel.